Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъдиха в Министерския съвет промените в дизайна на мярката в подкрепа на бизнеса заради ограниченията от коронавирусната пандемия на 60/40 за месеците юни и юли. Средствата за помощта ще бъдат в размер на 120 млн. лв. - по 60 млн. лв. и за двамата месеца.

След заседанието на Тристранката от думите на служебния социален министър Гълъб Донев стана ясно, че се предвижда малък редизайн на мярката 60/40. Подкрепата, която ще получават заетите бизнеси и лица ще бъде разделена на 2 части

Хотелиерите може да не покрият изискванията за мярката 60/40, притеснени от бранша

Хотелиерите може да не покрият изискванията за мярката 60/40, притеснени от бранша

И хигиенист, и управител щели да получават една и съща помощ

Първата част е, че при 30% спад на оборота държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, включени и попадащи в икономически дейности. При спад в оборота с 40% помощта от държавата ще се запази 60/40, като 60% работодателите ще получат помощта за своите наети работници и служители, като тя ще бъде изчислени за осигурителния доход за месец април.

По време на дебатите за промени в мярката 60/40, Васил Велев от АИКБ заяви, че направените предложения са оптимални и ги подкрепят. Подкрепата не е достатъчна за най-силно засегнатите сектори като хотелиерство, ресторантьорство и железопътен транспорт. АИКБ настоя към помощта да бъдат добавен и пътническият въздушен транспорт, като знак към този сектор.

Ние имаме недостатъчна подкрепа за тези сектори по съществуващото досега положение, посочи Велев. АИКБ смятат, че след като се пусне мярката, да се захващат за подготовката за мерките август-декември с пакет за промяна в бюджета.

От БСК също намират предложението на Тристранката за мярката 60/40 за приемливо. Трябва да има различен подход за туризма и за транспорта, настоя председателят на БСК Радосвет Радев.

Бизнес и синдикати договорили с кабинета мярката 60/40 в нов вариант

Бизнес и синдикати договорили с кабинета мярката 60/40 в нов вариант

Завишеният праг остава за най-пострадалите сектори

Председателят на БТПП Цветан Симеонов също подкрепя измененията в мярката 60/40. Добре е до края на годината да има подкрепа от мярката, настоя Симеонов.

От КРИБ също подкрепят предложеният проект на постановление за мярката 60/40, като приемат мотивите, изложени към него и необходимостта от предложените мерки. Някои сектори, които са особено засегнати като туризма трябва да бъдат подпомогнати, настояха от КРИБ.

От Съюза за стопански инициатива (ССИ) също подкрепят промените в дизайна на мярката 60/40. Всяка една мярка е добре дошла, смятат от Съюза.

Ася Гонева от КНСБ заяви, че подкрепят новия дизайн на мярката, за да се даде глътка въздух на предприятията, които изпитват затруднения. Те обаче приемат промените като временни и разчитат да има следваща мярка, която да бъде трайно действаща, опростена и достъпна за всички предприятия, бизнеси и хора.

От БХРА искат удължаване на мярката 60/40 до септември 2021 г.

От БХРА искат удължаване на мярката 60/40 до септември 2021 г.

Настояват и за промяна на тази помощ от държавата

От КНСБ са на мнение, че нуждата от допълнителни средства в рамките на националния бюджет определя да се подготви една обща мярка за подкрепа. От синдикалната организация смятат, че самото постановление трябвало да бъде малко по-прецизирано.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че не са съгласни с новия консенсус с промените в мярката 60/40. Ключов сектор като мините не попадат в постановлението, недоумява тя. "Къде са мините? Вие казахте, че са вътре - не, не са", възмути се Григорова от предложенията за промени в дизайна на мярката.

КТ "Подкрепа" няма да бъдат параван на вече взети решения. Няма желание през нито една мярка да се случи укрепването на минния сектор, изтъкна Григорова.

От НОИ отчитат изплатени над 807,3 млн. лв. по мярката 60/40

От НОИ отчитат изплатени над 807,3 млн. лв. по мярката 60/40

Работодателите ежемесечно подават заявления за помощ

Заместник-социалният министър Лазар Лазаров заяви, че няма да влиза в отговор на коментарите за промени в дизайна на мярката. Дизайнът на мярката е такъв от предложенията на социалните партньори. Всички социални партньори имат свой принос и е невъзможно да влязат абсолютно всички предложения така, както всеки един ги представя, посочи той. Основното нещо, заради което е, че в хода на нотификацията на всяка една мярка, ние нотифицираме и съответния нормативен акт, разясни зам.-министърът.

В ограниченията, с които разполагаме, изглеждат така мерки и не бихме могли да направим тази техническа промяна, защото това е основният дизайн на мярката. Новоназначените работници и служители не са обект на тази мярка, но могат да бъдат обект на друга, категоричен бе Лазаров.