От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) искат удължаване на мярката в помощ на бизнеса 60/40 поне до края на септември, както и промяна на условията по нея. Това се казва в писмо от асоциацията до служебния министър на туризма Стела Балтова.

Според тях удължаването на мярката 60/40 до края на месец юли е недостатъчно, защото мярката ще се прекрати в средата на сезона. Категорични сме, че в момент на тежка криза, при късно започващ сезон и кратък такъв, ако тази мярка не продължи до края на месец септември, бизнесът, особено хотелиерският, е обречен, се казва още в писмото.

Равнопоставеност при плащане на авторски права за музиката искат от организацията на Алибегов

Равнопоставеност при плащане на авторски права за музиката искат от организацията на Алибегов

Без равнопоставеност ще сезират КЗК

Според асоциацията туризмът не бил приоритет за тези мерки, защото липсвала сериозна и целева помощ за най-засегнатия бранш.

От БХРА подчертават и че за ваканционните хотели, особено морските, е нецелесъобразно и недопустимо да бъдат съпоставяни месеците юни и юли на текущата година спрямо съответните месеци за 2019 година. Невъзможно е да се докаже спад за оценяваните периоди поради ред причини, на база променената организация на работа, която се наложи в епидемиологичната обстановка.

През 2019 г. голяма част от приходите на хотелите (30 - 40% от общите приходи) са получени под формата на ранни записвания и аванси, обясняват те. Плащанията по тях са получени от хотелиерите в периода от януари до май (съгласно индивидуалните договори).

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

Въвеждат се и нови стимули за бизнеса

Заради спецификата на туристическия бизнес, реално през месеците юни и юли на 2019 г., с който се сравнява спада, за да се получи помощта, сезонните хотели не са генерирали приходи, въпреки че са имали туристи. Доплащанията на резервациите по ранни записвания, както и плащанията по резервациите направени на по-късен етап, се извършваха от големите туроператори най-рано 60 дни след датата на напускане на гостите, тоест за месеците юни и юли - през септември и октомври.

През настоящия сезон 2021 хотелиерите нямат приходи по ранни записвания. Повечето хотели са договорили с туроператорите (било то румънски, български, украински и др.), както и с индивидуалните клиенти плащанията на резервациите да се извършват от няколко дни до седмица-две преди настаняване. Основните плащания към хотелите през настоящия сезон ще бъдат през месеците юни, юли и август, докато през 2019 г. са били разпределени през цялата календарна година.

Лихвите по кредитите за бизнеса тръгнаха нагоре

Лихвите по кредитите за бизнеса тръгнаха нагоре

Увеличение има и при обема на предоговорените и рефинансирани кредити

Така сравнявайки ДДС декларацията за месец юли 2019 г., спрямо ДДС декларацията за месец юли 2021 г. (тези декларации или оборотните ведомости се използват като инструмент за доказване на спада) има вероятност да не може да се докаже спад на годишните приходи на сезонните хотели или ако се докаже спад, то този спад няма да е реалния, мотивират се от БХРА.

От туристическата асоциаци предлагат да се промени критерия за оценка за допустимост на кандидатите по Мярка 60/40, като се приеме съпоставяне на първите 6 месеца на 2021 година (от януари до юни), спрямо аналогичния период за 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

Като краен вариант от БХРА предлагат и втора опция - при отпускане на средствата по мярката да се съпоставят тримесечието от април до юни на 2021 година спрямо същия период на 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

От туристическата асоциация изтъкват, че летните ваканционни хотели са най-ощетени, защото ще работят едва от 2 до 3 месеца. Искането на браншовата организация е помощта по мярката 60/40 да бъде към най-засегнати от кризата бизнеси като туризма и свързаните с него авиация и транспорт. Специално за тези сектори отново да се предложат допълнителни средства, както бе въведената мярка 80/20.

Реформа на Националния съвет по туризъм искат от бранша

Реформа на Националния съвет по туризъм искат от бранша

В него да участват министри, а не зам.-министри, предлагат от БХРА

Правителството декларира, че не иска да се стигне до фалити, но всички браншове се слагат под един знаменател, въпреки че е ясно, че хотелиерите например са по-засегнати от други браншове.

Те биха се съгласили и на по-малко увеличение, например 70/30, за да се докаже подкрепата на държавата за важния сектор, който носи между 11 и 13% от БВП.

Освен това трябва да се има и предвид, че инфлацията за този двугодишен период е довела до увеличаване на разходите на хотелите дори и при едни и същи приходи.

Само така мярката ще стане достъпна за хотелите от ваканционния туризъм, категорични са от БХРА. В противен случай, много от ваканционните морски хотели няма да се възползват от тази мярка и поради късното започване на сезона и неговата краткост няма да могат да покрият разходите си и да оцелеят, подчертават от БХРА в писмото си до Балтова.

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

Страните работят паралелно, за да гарантират необходимите технологични решения за цифрови или хартиени сертификати

Те очакват писмото им до служебния министър на туризма да бъде сведено до знанието на съответните институции, от чиито решения зависи промяната на мерките в желаната от бизнеса посока, така че те да са максимално ефективни.

От БХРА са сезирали и КРИБ за предложенията си, като разчитат да бъдат внесени за обсъждане и защитени от КРИБ на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Антикризисните мерки да продължат, настояват бизнесът и синдикатите

Антикризисните мерки да продължат, настояват бизнесът и синдикатите

БСК: Здравната криза затихва, но политическата е във възход