Държавите от Европейския съюз официално се договориха в сряда да пуснат COVID пропуски за пътуване като стъпка към възобновяване на туризма това лято и ще договарят подробности със законодателите на блока през май, съобщиха два дипломатически източници, съобщава "Ройтерс".

Сертификатите ще позволят на ваксинираните, възстановени от COVID-19 или с отрицателни резултати от тест да пътуват по-лесно в ЕС, където ограниченията за движение са ударили тежко туристическата индустрия повече от година.

27-те държави-членки на ЕС "подчертаха своя ангажимент да подготвят рамката до лятото на 2021 г.", се казва в документ, одобрен от национални пратеници. Европейският парламент, който също трябва да се съгласи с предложението за да влезе в сила, трябва да обсъди позиция по-късно този месец с окончателни преговори между депутати, националните пратеници и изпълнителната власт на блока.

Страните от ЕС работят паралелно, за да гарантират, че "са налице необходимите технологични решения", гласи решението на ЕС-27, така че новите цифрови или хартиени сертификати да могат да бъдат използвани, след като бъдат одобрени. Споразумението между държавите-членки включва разпоредби срещу дискриминацията спрямо онези, които не могат или не желаят да се ваксинират и позволява редица тестове за доказване на възстановяване.

Докато държавите-членки биха били задължени да признаят одобрените от ЕС ваксини, конкретни държави също биха могли да издадат сертификати, които обхващат ваксините Sputnik на Русия или Sinovac на Китай, които са разрешени само на тяхна територия. Други държави от ЕС ще решат дали да приемат сертификат, отнасящ се до ваксина, която не е одобрена от регулаторните органи на ЕС.

Европейският съвет се съгласи за преговори с Европейския парламент за въвеждането на цифров зелен сертификат, който да улесни пътуванията. Европейският съвет внесе няколко изменения в предложението, включително позоваване, че удостоверението "не е предпоставка за упражняване на права за свободно движение и не е документ за пътуване".

ЕП ще обсъди позицията си между 26 април и 29 април, след което ще започнат междуинституционални преговори. ЕС отбеляза, че се надява да има пълна рамка по въпроса до лятото.

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

Рейндърс: Предложените сертификати не са същото като паспорти за ваксини, те не дискриминират