ЕС пуска ваксинационни сертификати до края на юни, които може да са необходими за пътуване през лятото, заяви високопоставен служител във вторник, тъй като блокът се надява да възобнови безопасното пътуване за ваксинирани лица преди решаващия летен период на почивка и да съживи туристическия сектор, който е опустошен от пандемията, съобщава "Форбс".

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс заяви пред депутатите, че удостоверението за пътуване на блока ще позволи безопасно пътуване и ще бъде валидно, докато Световната здравна организация - СЗО обяви пандемията за приключила.

За разлика от така наречените "паспорти за ваксини", предложеният от ЕС дигитален зелен сертификат ще съдържа доказателство, че или човек е бил напълно ваксиниран срещу болестта, или ще покаже, че е получил скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от Covid-19.

Рейндърс каза пред комисия на парламента на ЕС, че авиокомпаниите ще могат бързо да проверят валидността на сертификата по време на чекирането и да избегнат дълъг процес на проверка.

Еврокомисарят по правосъдието подчерта, че предложените сертификати не са същото като паспортите за ваксини, тъй като те няма да дискриминират тези, които не са успели да получат ваксина.

Рейндерс също така отбеляза, че сертификатите не са предназначени да легитимират граничния контрол и забраните за пътуване между страните-членки на ЕС - нещо, което блокът се противопоставяше.

Според "Ройтерс", южните страни от ЕС, които разчитат много на туризма, настояват за рестартиране на пътуването със сертификат за Covid, но страни като Белгия, Франция и Германия остават скептични.

Австрия, България и 11 държави от ЕС се договориха за ваксинационни паспорти

Австрия, България и 11 държави от ЕС се договориха за ваксинационни паспорти

За европейския туризъм това е въпрос на оцеляване

Що се отнася до ваксинациите, предложението се стреми да гарантира, че всички 27 държави-членки на ЕС признават ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, регулаторът в блока.

Това не включва руската ваксина Sputnik V, която е разпространена в държавата-членка на ЕС Унгария и микродържавата Сан Марино, която се намира в границите на Италия.

Предложението обаче позволява на отделните държави да решат дали ще приемат посетители, получили ваксина, която не е одобрена от ЕС.

Критиците на такива пропуски за пътуване изразиха загриженост относно неприкосновеността на личния живот и дискриминационното въздействие на такава система поради неравномерното разпространение на ваксини. През януари служителите на СЗО заявиха, че понастоящем правителствата не трябва да въвеждат изисквания за доказателство за ваксинация или имунитет за международни пътувания като условие.

Рейндърс също призна, че не е ясно колко дълго трае имунитетът от ваксини и предишни инфекции.

Прегледът на предложението за цифрови сертификати идва в момент, когато няколко държави в ЕС са в разгара на трета вълна от инфекции. Въпреки че все още няма единна идея за това как ще работи пропуск за пътуване, предложението на ЕС е първото голямо многостранно усилие за осъществяването му.

Търговският орган на авиоиндустрията, Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), разработи собствена система, наречена Travel Pass, която ще даде на пътниците информация за това какви тестове и ваксини са им необходими, за да стигнат до дестинацията си, а също така ще може да получи потвърдени резултати от тестовете или сертификати за ваксинация директно от участващите доставчици на здравни услуги.

Няколко големи авиокомпании, включително Singapore Airlines, Emirates, Etihad, Qatar Airways и British Airways са се съгласили да използват системата на IATA в бъдеще. В САЩ някои щати като Ню Йорк, Ню Джърси и Илинойс подкрепиха разпространението на паспорти за ваксини, други като Тексас и Флорида забраниха използването на такива пропуски.

Според "Блумбърг" ЕС очаква всички държави-членки да имат достатъчно ваксини, за да имунизират по-голямата част от населението си срещу Covid-19 до края на юни, което е седмици преди обещания график на блока.

Основни държави-членки като Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия ще могат да ваксинират близо 60% от общото си население до края на юни, според вътрешната прогноза на блока. Въпреки това, за да постигне високата цел, блокът ще трябва масово да увеличи ваксинацията, чиято ранна фаза претърпя катастрофа.

ЕС иска ваксинационен сертификат още от средата на май

ЕС иска ваксинационен сертификат още от средата на май

Точно сега "не е момент за пътуване", колкото по-отговорни са хората, "толкова повече възможности ще има за нормално лято"