Тринадесет държави-членки на Европейския съюз постигнаха съгласие по седем критерия, които ще бъдат необходими за прилагане на сертификати за ваксинация COVID-19 за туризъм, съобщиха австрийските информационни агенции, OTS, ORF и швейцарската Swissinfo в понеделник.

Австрийският министър за устойчивостта и туризма Елизабет Кьостингер коментира, че "Зелените сертификати са въпрос на оцеляване за европейския туризъм това".

Планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г., което позволява свобода на пътуване за предстоящия летен сезон. Това е в съответствие с предишните планове на ЕС.

Тринадесетте държави от ЕС, които са се съгласили по инициативите, са България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания и Австрия.

ЕС иска ваксинационен сертификат още от средата на май

ЕС иска ваксинационен сертификат още от средата на май

Точно сега "не е момент за пътуване", колкото по-отговорни са хората, "толкова повече възможности ще има за нормално лято"

По инициатива на Кьостингер, 13-те държави-членки на ЕС взеха участие в онлайн среща на върха.

Бяха изготвени седем приоритета за туризма, които сега се изпращат на Европейската комисия, Европейския парламент и председателството на Съвета на ЕС.

"Бързото прилагане на Зеления паспорт на европейско ниво е основен приоритет за туризма. Очакваме практическо изпълнение до юни 2021 г., за да се улесни пътуването и да се даде нова перспектива на туризма в Европа", каза тя.

Целта в Австрия е тези сертификати да покажат дали някой е ваксиниран, възстановен от болестта или тестван.

"Това също трябва да се прилага реципрочно в останалите държави-членки на ЕС. От чекиране на летището или в хотела, от посещение на селския хан или посещение на спортно събитие, Зеленият паспорт може да улесни всичко ... Целта е така наречените тристранни преговори да започнат през май."

БЛС настоява за международен сертификат за ваксинирани

БЛС настоява за международен сертификат за ваксинирани

Около „АстраЗенека“ са се намесили много немедицински фактори, смята Николай Брънзалов

7-те приоритета от гледна точка на туризма:

Прилагане на Европейския цифров зелен паспорт най-късно до юни 2021 г.

По-лесно и свободно на пътуване благодарение на Digital Green Pass дори по време на продължаващата пандемия.

Осигуряване на равно третиране и липса на дискриминация между сертификатите. Няма светлина за ваксинация през задната врата.

Предоставяне на сигурно и удобно за потребителя техническо решение. Зеленият паспорт трябва да е валиден и да може да се чете в цяла Европа.

Национална свобода на избор и допълнителни свободи чрез Зеления паспорт, например като "билет" за посещение на бар, концерт или събитие. Националните облекчения трябва да се виждат на обща платформа, като Re-open EU.

Разработване на трансгранично решение и с трети държави.

Тясно сътрудничество с транспортната и туристическата индустрии при въвеждането на Зеления паспорт.

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Информацията за сертификата била силно преекспонирана