Ваксината не разпространява, тя пази индивида, на когото е поставена, но той е жив човек, среща се с хора и има възможност (вирусът - б.р.) да остане в горните дихателни пътища и да не се разболее, а да заразява.

Това коментира Николай Брънзалов, зам.-председател на Български лекарски съюз пред БиТиВи.

По думите му обаче ваксинираните или преболедувалите ще трябва да имат по-лек режим. "Ние настояваме за международен, европейски и дори световен сертификат. Бъдещето ще бъде развито от този сертификат и показва, че индивидът не е толкова опасен за обществото", обясни Брънзалов.

Относно това дали има откази от ваксината на "АстраЗенека" заради случаите на тромбоза, Брънзалов каза, че негови пациенти не са му звънели да отказват втора доза, но всички пациенти, които са записани и те прозвъняват за час за ваксиниране - искат РНК-ваксините.

"За радост този месец ще бъдат увеличени ваксините, добрата новината е, че ще получим допълнително около 1.2 млн. повече постепенно", каза още зам.-председателят на БЛС. 

У нас не са докладвани специфичните състояния за тромбоза след ваксина "Астра Зенека"

У нас не са докладвани специфичните състояния за тромбоза след ваксина "Астра Зенека"

Да се наблюдават ваксинираните и да съобщават на лекар

Той вярва във ваксината на "АстраЗенека" и е категоричен, че около нея "са се намесили много немедицински фактори, а данните са на базата сред 25 милиона - 90 с тромбоза. В България са ваксинирани около 250 000, ако следваме цифрите - един-единствен може да получи тромбоза.

Той е убеден, че с ваксината на "АстраЗенека" ще се докаже, че няма проблеми.

На въпроса защо я слагаме с насочено внимание на жени под 60 г., Николай Брънзалов обясни, че голям процент от тях вземат перорални контрацептиви и че няма точно обяснения защо се получава тромбозата. Той обясни, че дори в комисията по оценка не всички експерти са на едно мнение.

Разликата между РНК ваксините и "Астра зенека", странични ефекти и клинични изпитания

Разликата между РНК ваксините и "Астра зенека", странични ефекти и клинични изпитания

И двете ваксини имат странични реакции - оток, повишена температура и т.н.

От ваксината на Янсен, която е еднократна, този месец чакаме около 40 000 дози, заяви още Николай Брънзалов.

САЩ и Европа я прочуват и трябва да проучват за тромбози и припадъци, вследствие на тази ваксина, потвърди експертът.

Брънзалов коментира отварянето на заведенията така: "По-рестриктивни мерки едва ли ще се налагат, по-големият процент от хората разбраха, че при събиране на закрито - заведения театри, кина, този вирус е опасен".

В заключение Николай Брънзалов коментира, че се върви с добри крачки напред в борбата с пандемията, тъй като около 560 000 души вече са ваксинирани, горе-долу толкова са и преболедувалите.

ЕС купува 1,8 млрд. дози второ поколение ваксини срещу нови щамове на COVID-19

ЕС купува 1,8 млрд. дози второ поколение ваксини срещу нови щамове на COVID-19

Допълнителните дози от "един доставчик" ще бъдат предоставени през 2022 и 2023 г.