Европейската комисия ще договори закупуването на 1,8 милиардa дози от "второ поколение" ваксини срещу коронавируса за предотвратяване разпространение на нови щамове в бъдеще. Това съобщи източник от Комисията пред АФП.

Допълнителните дози от "един доставчик" ще бъдат предоставени през 2022 и 2023 г. Те ще са извън 2,6 милиарда дози от ваксини, които Комисията вече осигури за тази и следващата година, поясни източникът.

Междувременно "Ройтерс" съобщава, че имунизационната кампания в ЕС набира скорост, след като бяха доставени още над 100 милиона дози от ваксини срещу вируса.

Според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията общо 104 милиона дози са изпратени на държавите от ЕС и Европейската икономическа зона, което означава по 27,7 дози на 100 души. За сравнение до този момент бяха изпратени 82 милиона дози.

Германия регистрира рекорд от над 700 000 поставени ваксини само в четвъртък след мобилизиране на личните лекари.

16% от пълнолетните в Европа са получили първата доза, а 6,7 на сто са напълно ваксинирани за разлика 62% в Израел са с една доза, 47% - във Великобритания и 34% - в САЩ.