Ръководството на Европейския съюз ще предложи следващата седмица новите сертификати за COVID-19 да комбинират информация за ваксинацията, възстановяването от болестта и резултатите от тестовете, за да се избегне дискриминация между гражданите, коментира висш служител, цитиран от "Ройтерс".

Страните от Южния ЕС, разчитащи на туризма, се надяват, че подобни "паспорти" ще помогнат на летния сезон тази година.

"Работим по сертификат - това не е паспорт - но не става въпрос само за ваксинация. Става въпрос за възстановяване на хората, които са претърпели заболяване, ваксинация или тест", заяви в четвъртък еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндърс.

ЕК представя зелен електронен пропуск за ваксинираните на 17 март

ЕК представя зелен електронен пропуск за ваксинираните на 17 март

Мамер отбеляза още, че няма да се нарича паспорт, а "зелен електронен пропуск"

"Нямаме задължителна ваксинация, така че е възможно да откажем да бъдем ваксинирани. И в момента нямаме капацитета да организираме ваксинация за всички хора, които искат да бъдат ваксинирани. Не искаме да имаме дискриминация."

Бавното разпространение на ваксините COVID-19 в ЕС е сериозно критикувано, като до момента са ваксинирани само около 5% от хората, а целта на блока е да ваксинира 70% от пълнолетното си население до края на лятото, което е все по-малко вероятно.

Но, желаещи да съживят икономическия растеж, 27-те национални лидери на блока се съгласиха миналия месец да подготвят съвместни правила за "зелени сертификати" за COVID-19 преди лятото.

Те все още трябва да се договорят как точно да ги използват и какви права за пътуване могат да бъдат приложени.

Франция разработва ваксинационни сертификати за отваряне на икономиката

Франция разработва ваксинационни сертификати за отваряне на икономиката

Започва и едномесечен пробен период за дигитален пропуск за пътуващи с Air France