Френското правителство работи по здравна карта (ваксинационен сертификат) за COVID-19, съобщи говорителят Габриел Атал след заседание на кабинета, цитиран от медии във Франция.

Такъв пропуск се разглежда като един от начините да се отвори отново икономиката - тъй като хората биха могли да покажат, че са ваксинирани срещу COVID-19, преди да влязат например в ресторант или театър.

Броят на пациентите в реанимация във Франция е най-висок от ноември миналата година. В Ил дьо Франс, регионът, който включва и Париж, където над 1000 души сега се лекуват в реанимация, като се използват почти всички налични легла за спешна помощ.

Медицинските власти в региона, който представлява около една шеста от населението на Франция, разпоредиха в понеделник болниците да отменят 40% от редовните си дейности, за да освободи място за критични пациенти с COVID-19.

Френската стратегия за ваксиниране се ускорява, като през последните пет дни са сложени 800 000 дози. Атал също заяви, че Франция е на път да постигне целите си за ваксинация. Близо 2 милиона от 67-милионното население на Франция са с две дози срещу COVID-19. 60% от всички жители на домове за грижи вече са получили две ваксинации.

Испания готви ваксинационни паспорти през май

Испания готви ваксинационни паспорти през май

Майорка и Ибиса искат първи да посрещнат чуждестранни туристи с ваксинационни паспорти

анкета

Трябва ли да има привилегии за ваксинираните?

Виж резултати

Да, защото те са вече защитени 13.8%

Да, защото така може да се стимулира масовата имунизация 18.3%

Не, защото все още няма яснота дали могат да заразяват 19.5%

Не, защото ваксинирането е доброволно 46.0%

Не мога да преценя 2.4%

Франция ще изпробва и дигитален "пропуск за пътуване" (ваксинационен) паспорт за пътуващи с Air France, като започва едномесечен пробен период за някои полети, заяви министърът на транспорта Жан Батист Жебари в четвъртък.

Авиокомпаниите, пострадали от ограничения за пътуване, настояват за глобален стандарт, който да успокои пътниците за рисковете от заразяване в самолетите и да ускори евентуално възстановяване на сектора.

За полети на Air France до френските карибски територии Мартиника и Гваделупа пътниците ще трябва да представят приложение на своя смартфон, което показва или сертификат за ваксинация, или скорошен отрицателен тест Covid.

Системата ще изисква партньорства с тестови съоръжения, които биха осигурили цифровото доказателство.

Китай въведе ваксинационни сертификати за трансгранични пътувания

Китай въведе ваксинационни сертификати за трансгранични пътувания

Преговаря с държави за безопасно и нормално взаимодействие на хората

"Целта е да се види дали работи добре в реално време", като се намалят проверките, които драстично забавят процедурите за качване и пристигане" коментира Жебари пред радио RMC.

"Това може да предложи предварителен преглед или поне мащабен тест на бъдеща "пропуск за пътуване", който ще гарантира срещу измами и ще съкрати чакането", добави той.

Той не уточни дали Air France ще използва система, разработена от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), която се тества от няколко международни превозвача.

"Засега пропускът за пътуване не включва по-широко изискване за ваксинация срещу Covid за пътувания или други дейности, като посещение на ресторанти или кино", добави френският транспортен министър.

Фон дер Лайен: ЕС готви закон за дигитален ваксинационен паспорт

Фон дер Лайен: ЕС готви закон за дигитален ваксинационен паспорт

За възстановяване на доверието на пътуващите