Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник, че Европейският съюз ще представи проект на закон за дигитален ваксинационен паспорт през март, съобщава "Ройтерс".

Фон дер Лайен направи коментарите си по време на видеоконференция на министрите на туризма в блока, целяща да "възстанови доверието на пътуващите, докато постепенно се справяме с пандемията".

Преди това премиерът на Португалия Антонио Коста, чиято страна председателства Съвета на ЕС, изрази надежда, че паспортите за ваксинация ще започнат да се използват до лятото.

Обединеното кралство обмисля прилагането им и за туристи, и за влизане в обекти, председателят на Световната медицинска асоциация (WMA) Франк Улрих Монтгомъри също призова за мерки свързани със сертификати.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира по-рано, че Германия подкрепя такива сертификатите, а ЕС има 3 месеца за уточнения по тях.

Повечето германци искат имунизационни паспорти за COVID-19

Повечето германци искат имунизационни паспорти за COVID-19

16% подкрепят въвеждане на "зелени паспорти" веднага

Няколко месеца преди да започне туристическият сезон, Гърция стана една от първите страните в ЕС, която въвежда дигитални ваксинационни сертификати срещу COVID-19.

Фон дер Лайн обясни, че проектозаконът ще бъде представен, след като държавите-членки се съгласят да приложат схема с дигитално сертифициране, която съвпада с плановете за ваксинация на населението.

Дипломати от ЕС коментират, че страните са се съгласили да работят по планове, някои държави-членки искат да използват схемата за отваряне на международни пътувания за летните ваканции, докато други са по-заинтересовани да я използват за намаляване на вътрешно-европейските бариери.

До 600% ръст на резервации отчита Британия заради ваксиниране, сертификати и бъдещи облекчения

До 600% ръст на резервации отчита Британия заради ваксиниране, сертификати и бъдещи облекчения

Британските туристи чакат с нетърпение премахване на 10-дневните карантини