Международните резервации за почивки нараснаха с около 600%, след като Великобритания изложи планове за постепенно облекчаване на ограниченията за коронавирус, като даде надежда на пострадалите авиокомпании и туроператори, че лятото може да ги спаси, съобщава "Ройтерс".

Британският път към нормалността е подпомогнат от бързия напредък в плана за ваксини. Над 17,7 милиона души, или една четвърт от населението, вече са получили първата доза. Правителството обмисля и варианти за ваксинационни паспорти.

Авиокомпаниите и туристическите компании се надяват, че подобен напредък ще означава, че от 17 май Великобритания ще прекрати забраната за почивка и ще премахне 10-дневно изискване за карантина, голямо възпиращо средство за летовниците и някои от правилата за тестване на COVID-19.

Ваканционната компания TUI UK заяви, че резервациите й са се увеличили с 500%, докато групата за почивни и бюджетни авиокомпании Jet2 заяви, че резервациите й са се увеличили с 600%.

Рааб: Британия обмисля ваксиниционни паспорти за влизане в търговски обекти

Рааб: Британия обмисля ваксиниционни паспорти за влизане в търговски обекти

Британски учени: Да не се сравнява по-смъртоносен и по-изтощителен covid с грип

Това лято ще е много полезно за много авиокомпании и туроператори, които се борят да оцелеят след почти една година без почти никакви приходи поради пандемични ограничения. Без него мнозина ще се нуждаят от допълнителни средства след изчерпване на парични резерви.

Резервациите отбелязаха ръст в понеделник вечерта и вторник, въпреки продължаващата несигурност как точно и кога международните маршрути могат да бъдат отворени, което обаче помогна в цените на някои акции.

Британските туристи са едни от най-много харчещите в Европа, но наличието на по-инфекциозен вариант на коронавируса във Великобритания може да притесни някои страни. Франция и Испания са затворили границите си за повечето пътуващи за и от Великобритания поради вариантите.

Туристите във Великобритания ще научат повече на 12 април, когато правителството публикува преглед на стратегията за пътувания. Забраната за повечето международни пътувания ще остане поне до 17 май.

Германия иска от ЕС свободно пътуване с ваксинационни сертификати

Германия иска от ЕС свободно пътуване с ваксинационни сертификати

Ваксинираните вече представляват по-малък риск

Това трябва да даде време на авиокомпаниите да планират летния си график, процес, който отнема месеци.

TUI заяви, че дестинациите в Гърция, Испания и Турция са най-резервираните за една нощ, като хората са избрали да пътуват от юли.

Туристическият сайт Skyscanner заяви, че резервациите за полети, направени в понеделник, са с 69% повече от предходния ден, като посетителите на уебсайта за проверка на полети са с ръст от 55% веднага след изявлението на британския премиер Борис Джонсън за пътна карта за облекчаване на ограниченията.

"Нашите данни показват, че пътуващите са много добре настроени към всякакви актуализации относно ограниченията. Виждаме, че последните новини се превръщат в нарастване на търсенето на пътувания", коментира Хю Ейткен ръководител полети за компанията.

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Не е задължителен, просто ще улеснява придвижването без ограничения