Блокадата в Англия ще бъде свалена на четири фази. Това обяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън пред Камарата на общините, цитиран от PA и "Гардиън".

Джонсън поясни, че ограничителните мерки ще бъдат отменени изцяло от 21 юни.

На 8 март отварят училищата в Англия

На 8 март отварят училищата в Англия

Нови мерки от правителството

По време на първата фаза всички училища в Англия ще отворят от 8 март и на хората ще им бъде позволено да се социализират в парковете и на обществени места с още един човек от посочената дата.

От 29 март, когато започват Великденските празници, ще могат да се събират в паркове и градини до шестима души или две домакинства.

Ще бъде направен преглед на международната забрана за пътуване, като 17 май е възможно най-ранната дата за почивка в чужбина.

От 12 април най-рано магазините, фризьорските салони, козметичните студиа, библиотеките и други ще бъдат отворени.

Блокадата в Англия ограничи разпространението на COVID-19

Блокадата в Англия ограничи разпространението на COVID-19

Предварителните открития сочат, че 0.51% са с положителна проба за коронавирус

От 17 май най-рано две домакинства или групи до шестима души ще могат да се събират на закрито, а също така ще бъде позволена ограничена група от фенове на спортни събития.

От 21 юни най-рано всички останали ограничения ще бъдат отменени, нощните клубове ще бъдат отворени и ще се разрешават по-големи събития.

Премиерът е разпоредил да се направят и няколко прегледа, включително дали хората трябва да показват, че са ваксинирани срещу коронавируса или да представят тест с отрицателна проба. Ще се направи проверка дали "сертификат за COVID статут" може да позволи на хората, които са ваксинирани или са с отрицателна проба за коронавирус да правят неща, които няма да бъдат позволени на тези, които не могат да докажат статута си.

Ще се проучи програма за извършване на тестове и други мерки при организиране на събития с повече хора.

Великобритания първа в света заразява доброволци с COVID-19

Великобритания първа в света заразява доброволци с COVID-19

Проучването ще продължи месец

Правилата за международно пътуване също ще бъдат преразгледани, като 17 май е най-ранната дата за пътуване в чужбина.

До 21 юни ще се направи преглед на изискванията за социална дистанция, включително използването на маски и изискването за работа от вкъщи.

Мерките се очаква да бъдат гласувани от парламента в края на март.

Въпреки разхлабването Джонсън предупреди, че заплахата остава.

Властите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия сами ще решат за мерките в общественото здравеопазване. Очаква се да започнат да разхлабват през следващите месеци.