Германският министър за Европа Мишел Рот заяви във вторник, че Европейският съюз трябва да преразгледа идеята да предостави на хората, ваксинирани срещу COVID-19, повече свобода за пътуване и да преразгледа идеята за ваксинационни сертификати.

Рот добави, че сега има причина да се вярва, че хората, които са получили ваксина, представляват по-малък риск за другите по отношение на предаването на вируси.

По време на министерска среща на ЕС, която се проведе през януари, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефкович намекна за възможността за въвеждане на "електронни сертификати за ваксинация", докато самият Рот отбеляза по това време, че е жизненоважно да се определи дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на другите.

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Гърция въведе дигитален ваксинационен сертификат, от първите в ЕС

Не е задължителен, просто ще улеснява придвижването без ограничения

Специалният пратеник на СЗО по въпросите на COVID-19 Дейвид Набаро обясни по-рано, че очаква "някакъв вид" имунизационен паспорт да бъде издаван в бъдеще.

Британия вече обмисля ваксиниционни паспорти за влизане в търговски обекти и за британски туристи.

Гърция и Израел договориха Covid ваксинираните туристи да пътуват свободно, Израел реши и да облекчава блокадите при почти 50% ваксинирани срещу коронавирус.

Бахрейн пуска дигитален ваксинационен паспорт за Covid-19

Бахрейн пуска дигитален ваксинационен паспорт за Covid-19

Дания и Швеция стартират подобни дигитални програми през следващите седмици