Израелските и гръцките власти договориха в понеделник начините ваксинираните срещу коронавирус туристи да пътуват свободно. Новите мерки са опит на страните да спасят туризма и засилят икономиките си на фона на пандемията от коронавирус, предаде АП.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис обявиха споразумението в Йерусалим в понеделник. Сделката трябва да позволи на туристите със сертификати за ваксинация да се придвижват между страните без никакви ограничения като карантината или тестовете, каза Нетаняху.

За двете икономики туризмът е основен сектор, опустошен от ограниченията за пътуване през 11-месечната пандемия. Съобщението идва по време на строгите нови ограничения за пътуване другаде по света, докато правителствата се борят с варианти на вируса. Световната организация по туризъм на ООН съобщи, че международните пътувания са паднали със 74% миналата година, като са лишили индустрията от приходи за 1,3 трилиона долара и са изложили на риск до 120 милиона работни места.

Ваксинационен паспорт - път към нормалност или нов проблем?

Ваксинационен паспорт - път към нормалност или нов проблем?

Начин за отваряне на икономиките чрез идентифициране на защитени

Припомняме, че правителствата и разработчиците по целия свят проучват потенциалното използване на "паспорти за ваксини" като начин за отваряне на икономиката чрез идентифициране на защитените срещу коронавируса. Такива инструменти имат последствия като потенциално изключване на цели групи от социално участие и призовават законодателите да помислят сериозно как се използват.

Индустриите за пътувания и развлечения, които се борят да работят с печалба, като същевременно налагат разпоредби за социално дистанциране, са особено заинтересовани от начин за бърза проверка кой има защита.