Големи компании, здравни организации и организации с нестопанска цел в САЩ обявиха днес, че работят заедно за създаване на дигитален имунизационен паспорт, в очакване на хората да трябва да доказват своя имунизационен статус.

The Vaccination Credential Initiative (VCI), коалиция от компании и организации, включително Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems и Mayo Clinic, разработва технологични стандарти, за да провери дали някой е имал тяхната ваксина, се казва в изявление на коалицията.

Надеждите за глобален "ваксинационен паспорт" срещат възражения в държави от ЕС

Надеждите за глобален "ваксинационен паспорт" срещат възражения в държави от ЕС

Израел ще въведе подобен документ, а Гърция лобира пред ЕС за общоевропейски такъв

Технологията ще помогне да се предотврати хора да лъжат, че са имунизирани срещу смъртоносния вирус, допълват от VCI.

VCI каза, че хората без смартфони могат да получават отпечатани QR кодове на хартия, за да проверят дали са се ваксинирали.

Авиокомпании като Virgin Atlantic, United Airlines, Swiss International Air Lines, Lufthansa и JetBlue заявиха през декември, че ще започнат да приемат цифрова здравна карта като доказателство за отрицателен COVID-19 статус.

Паспортът е създаден от един от членовете на VIC, The Commons Project, и е предназначен да провери отрицателните тестове за COVID-19 като международен стандарт. Инициативата, обявена днес, е отделна и по-амбициозна.

Туризъм и коронавирус - очаквайте имунизационни паспорти и тестове

Туризъм и коронавирус - очаквайте имунизационни паспорти и тестове

Ваксините ще помогнат: Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност

"Целта на VCI е да даде възможност на хората с цифров достъп до техните ваксинации, така че те да могат да използват инструменти като CommonPass, за да се върнат безопасно към пътувания, работа, училище и живот, като същевременно защитава поверителността на техните данни", отбеляза Пол Майер, който е главен изпълнителен директор на фондация The Commons Project, организация с нестопанска цел в Женева, която е член на VCI.

"За известен период от време повечето от нас ще трябва да показват или отрицателeн тест за COVID-19, или актуален имунизационен статус, за да се придържат към нормалните практики в живота ни", изтъква пред "Ню Йорк таймс" д-р Брад Пъркинс, който е главен медицински директор във фондация The Commons Project.

Това ще се случи, добави д-р Пъркинс, "независимо дали става въпрос за качване в самолет и заминаване за друга страна, независимо дали за ходене на работа, училище, хранителен магазин, концерти на живо или спортни събития".

Добра идея ли са имунизационните паспорти?

Добра идея ли са имунизационните паспорти?

Нужна е ваксинация над 70-80% от населението, така премахнахме едрата шарка и почти ликвидирахме полиомиелита

Към днешна дата няма федерална система, чрез която хората да имат достъп до своите имунизации онлайн или да определят ваксинационния си статус.

Правителството на САЩ създаде хартиени карти, които напомнят на хората да получат втората си доза от COVID-19 ваксината.

Британското правителство ще започне да изпробва система за здравни паспорти, разработена от фирмата за биометрични данни iProov и групата за киберсигурност Mvine, предаде "Дейли Телеграф". Паспортът ще бъде достъпен чрез безплатно приложение и ще позволи на потребителите да докажат, че са били ваксинирани.