Ваксинациите срещу Covid-19 вече започнаха в Англия, скоро ще последват и на други места. Това е чудесна новина, но само началото на дълга програма, която може да продължи до средата на 2021 г. - и след това. Междувременно броят на хората, защитени от симптоматичен Covid непрекъснато ще расте, тъй като повече хора са ваксинирани, пише в своя статия The Conversation.

Икономиката няма да се рестартира внезапно с първите инжекции на 8 декември, но би ли могла бавно да се отвори отново, може би да позволи на ваксинираните да се върнат към нормален живот?

Идеята за "имунизационен паспорт" - документи, удостоверяващи дали някой има ваксина за Covid или се е възстановил от болестта и могат да се използват, за да влизане в държава или обект - се обсъжда през цялата година. Някои правителства вече са приели концепцията.

NHS на Обединеното кралство създаде карта за хората, получили ваксината, като посочва името на ваксината, партидния номер и датата на дадена ваксина. На картата е отбелязано с удебелен шрифт: "Уверете се, че носите тази карта в чантата или портфейла си."

Тази карта ще позволи на NHS да следи датите на ваксинацията и не трябва да се счита за паспорт за имунитет. Всъщност здравният секретар на страната Мат Ханкок коментира пред Sky News, че правителството не планира картата да действа като паспорт. Но това не е задължително да спре бизнеса или други държави да се отнасят към него като към такъв.

Ваксини и имунна защита

Имунизационните паспорти се обсъждаха за първи път в началото на пандемията, когато хората, оцелели от Covid-19, показват, че имат доказателства за антитела или Т-клетки или и двете, които са специфични за вируса. Някои хора предполагаха, че тъй като това са признаци на защитен имунитет за някои други вируси, те вероятно означават и защита от SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19. Но в началото на годината не можехме безопасно да предскажем какво ще се случи с хора, които са били изложени на вируса за втори път, за тогава паспортите все още не бяха добра идея.

Сега знаем, че ваксините могат да предизвикат защитен имунитет, като започнат ранен отговор на част от коронавируса, известен като неговия протеинов пик. Данните от защитени хора след ваксинация обаче все още не са публикувани. Това е важно, защото ако не разбираме ключовите предпоставки за защита, не можем да наблюдаваме ефективно имунитета.

Например наличието на антитела, насочени към протеините с коронавируси, достатъчни ли са, за да се предпазите от реинфекция? Също така, еднакви ли са праговете за защитен имунитет при млади и стари и специфични групи, като тези с имунопотискане?

Трябва да знаем как можем да наблюдаваме имунитета, за да започнем да разбираме кой може да бъде в безопасност и за колко време, след ваксинацията. Без това имунизационните паспорти или техен еквивалент могат да ни кажат само кога някой е ваксиниран или заразен - а не дали все още е защитен.

Заразни ли са все още ваксинираните хора?

Ако приемем, че ако носим отличителните белези на защитния имунитет, можем да се считаме за безопасни, какво означава това за другите около нас? Ефективен паспорт за имунитет може да бъде много привлекателен за редица дейности като летене, посещение на театър или дори посещение на ресторанти, кръчми и клубове.

Една от основните цели на ваксините е да се намали вероятността от тежко заболяване за ваксинираното лице и да се намали рискът от смърт от болестта, срещу която се ваксинира. Това е възможно, тъй като ваксинацията води до бърз имунен отговор, когато се заразим с вируса, тъй като имунната ни система е подготвена от ваксината.

По-ранният отговор също намалява времето, през което сме заразени, а това от своя страна може да намали времето, през което се отделя инфекциозният вирус. Въпреки това, ваксинираните хора все още могат да предават инфекция и трябва да съберем доказателства след пускането на ваксините, за да измерим дали ваксините могат да предоставят незаразен имунитет и да премахват предаването. Изпитанията на ваксината Oxford-AstraZeneca също може да имат данни, които се отнасят до този въпрос, но все още не е съобщено.

За да защитим хората около нас, ще трябва да продължим да носим маска и да се държим на разстояние след ваксинация, докато ваксините станат достъпни за всички или докато разберем кой може да бъде защитен. Личната защита след успешна ваксинация не ни освобождава от социална отговорност.

Бягай, бягай малък вирус

Тук идва и добрата част: когато ваксинацията достигне над 70-80% от населението, вирусът няма да има къде да се скрие. По този начин премахнахме едрата шарка (вариола*) в миналото, намалихме случаите на полиомиелит почти до ликвидирането им, и така ще можем да премахнем SARS-CoV-2 като заплаха за човечеството.

Дори при липса на незаразен имунитет, намаляването на вирусните натоварвания и продължителността на инфекцията при ваксинирани хора ще помогне за намаляване на предаването.

За да постигнем това, трябва да достигнем до вирусните носители, които движат скоростта на предаване и това може да не са същите хора като уязвимите групи, които първо ще бъдат ваксинирани. Това може да са младите, които са изложени на по-малък риск от смърт от това заболяване, но могат да го предават заразата в случаи на по-широко разпространение.

Когато разберем "взаимовръзките в защитата" - биологичните маркери, които се свързват със защитата срещу заболяване - може да е възможно някакъв вид имунен мониторинг от типа паспорт, който да ни помогне да сме наясно с ваксинациите за защита на. Но трябва да работим заедно, за да си осигурим взаимна защита. В комбинация с мерки за предотвратяване на предаването, ваксинацията ще помогне да се контролира вирусът и ние можем да се върнем към живота, както го познаваме, с надеждата, че този път ще сме много по-мъдри.

Нови световни правила за пътуване - задължително с коронавирус ваксина?

Нови световни правила за пътуване - задължително с коронавирус ваксина?

"Паспорт за ваксинация" на международните пътници

*Само през 1967 г. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че от 15 милиона души заразени от болестта 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

Към 8 декември 2020 г. над 1,5 милиона души са жертвите в световен мащаб на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява Covid-19 от началото на пандемията преди близо година.