Международните полети могат отново да се развият през следващата година, но с ново правило: Пътуващите до определени страни трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, преди да могат да летят, съобщава "Асошиейтед прес". 

Обнадеждаващите новини за разработването на ваксини дадоха на авиокомпаниите и нациите надежда, че скоро може да успеят да съживят прекъснатите полетни маршрути и да изтупах прахта от доходосните туристически планове. Но страните от Азия и Тихия океан, по-специално, са решени да не позволят тяхната трудно спечелена борба срещу вируса да се изпари.

В Австралия шефът на Qantas, най-голямата авиокомпания в страната, заяви, че след като вирусната ваксина стане широко достъпна, неговата компания вероятно ще изисква пътниците да я използват, преди да могат да пътуват в чужбина или да кацнат в Австралия.

Главният изпълнителен директор на Qantas Алън Джойс заяви, че разговаря с колегите си от други авиокомпании по света за възможността за "паспорт за ваксинация" за международни пътници. Търсят начини да проверяват по електронен път, че хората имат необходимата ваксина, което все още е трудна задача.

"Но със сигурност за международните посетители и хората, които напускат страната, смятаме, че това е необходимо", добави той.

Най-голямата авиокомпания в Южна Корея призовава за същите мерки. Джил Чунг, говорител на Korean Air, заяви във вторник, че има реална възможност авиокомпаниите да изискват пътниците да бъдат ваксинирани. Тя коментира, че това е така, защото правителствата вероятно ще изискват ваксинации като условие за вдигане на карантинните изисквания за новопристигналите.

Докато Korean Air преглежда няколко възможности за скрининг, всяка промяна от страна на компанията или други авиокомпании би била резултат от координация с правителствата, каза Чунг. "Това не е нещо, което авиокомпаниите могат да решават самостоятелно", каза тя.

Air New Zealand повтори позицията на Чунг. "В крайна сметка правителствата трябва да определят кога и как е безопасно да се отворят отново границите и ние продължаваме да работим в тясно сътрудничество с властите по въпроса", се казва в изявление на Air New Zealand.

Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия са успели да сведат до минимум разпространението на вируса. В международен план те се възприемат като истории за успех и голяма част от усилията им за ограничаване са фокусирани върху това да не допускат заразни хора.

Австралия наложи някои от най-тежките гранични ограничения в света от началото на пандемията. Тя затвори границите си за повечето международни посетители и позволи на собствените си граждани да пътуват в чужбина само при специални обстоятелства. Нова Зеландия също затвори границите си, докато Южна Корея наложи двуседмична карантина на всички пристигащи пътници.

Австралия, с 26 милиона души, е съобщила за около 900 смъртни случая от началото на пандемията, което е по-малко от много държави. Южна Корея с 51 милиона души съобщава за малко над 500 смъртни случая. А Нова Зеландия с 5 милиона души е съобщила само за 25 смъртни случая.

Чунг каза, че вече има различни дискусии в индустрията, за да се гарантира по-безопасно пътуване по време на пандемията. Те включват изпитания на Common Pass, приложение, одобрено от Световния икономически форум, което има за цел да осигури стандартизиран формат за авиокомпаниите за оценка на резултатите от теста за коронавирус на пътниците, за да определят дали могат да пътуват.

"Авиокомпаниите изпитват нужда от ефективна система за проверка на пътниците за ваксинации и тестове", каза Чунг.

Няколко компании тестваха възможни вирусни ваксини с окуражаващи ранни резултати. Много хора се надяват, че ваксинациите ще станат широко достъпни през следващата година, проправяйки пътя за по-широко отваряне на международните въздушни пътувания.

Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт заяви пред репортери във вторник, че все още не е взето решение за правила за границата или за повторно влизане около потенциалните ваксини. "Нашата задача е да предоставим ваксина на всеки австралиец", каза той.

Китай настоява за глобална система за пътувания със здравен QR код

Китай настоява за глобална система за пътувания със здравен QR код

Кодовете ще установяват здравословното състояние на всеки пътник