Китайският президент Си Дзинпин призова за "глобален механизъм", който да използва QR кодове за рестартиране на международните пътувания, съобщава БиБиСи.

"Трябва да хармонизираме допълнително политиките и стандартите и да установим "бързи пътища", за да улесним подредения поток от хора", коментира той.

Кодовете ще бъдат използвани, за да помогнат за установяване на здравословното състояние на всеки пътник.

Но защитниците на правата на човека предупреждават, че кодовете могат да се използват за "по-широк политически мониторинг и забрани".

Си Дзинпин коментира на срещата на върха на Г-20, онлайн среща на държавни глави от 20-те най-големи икономики в света.

Той каза, че кодовете могат да се използват за разпознаване на "здравни сертификати, базирани на резултатите от тестовете за нуклеинова киселина", се казва в стенограма, публикувана от китайската държавна агенция "Синхуа".

Той не даде повече подробности за това как схемата за пътуване може да работи или колко тясно ще бъде създадена на база китайските приложения за QR кодове, които са използвани за сдържането на вируса на континента.

"Надяваме се повече държави да се присъединят към този механизъм", добави той.

QR кодовете могат да се четат от мобилни телефони, съгласно схемата, която Китай използва от февруари, на потребителите се издава здравен код с три цвята, със зелен код, позволяващ на някой да пътува свободно, и оранжев или червен код, указващ, че трябва да се поставят под карантина до две седмици.

Кодовете се основават на комбинация от данни и информация, предоставени от самите потребители.

СЗО: Ако 95% от хората носят маски, не са нужни блокади

СЗО: Ако 95% от хората носят маски, не са нужни блокади

В момента в Европа около 60% или по-малко от хората използват маски

Технологията е разработена от финансовия гигант Ant Financial и е достъпна чрез основното й приложение Alipay, но също така и в WeChat, който принадлежи на конкурента на Alipay Tencent.

Си също призова за повторно отваряне на световната икономика, включително възстановяване на "глобалните и индустриални вериги за доставки" и "либерализация на търговията с ключови медицински доставки".

Повторното отваряне на пътуванията остава предизвикателство за повечето страни, като скоковете на заразата затрудняват властите да премахнат ограниченията за пътуване.

Опция за пътуване между Сингапур и Хонг Конг например бе отложена малко преди да започне този уикенд поради внезапен скок в случаите в Хонконг.

В туит изпълнителният директор на Human Rights Watch Кенет Рот изрази предпазливост по отношение на предложението на Си Дзинпин.

"Първоначалният фокус върху здравето лесно може да се превърне в троянски кон за по-широк политически мониторинг и забрани", каза той.

Град Ханджоу заяви, че планира да направи постоянна версия на софтуера, базиран на QR код, който да определя личен резултат и точки за гражданите въз основа на тяхната медицинска история, здравни прегледи и навици на живот.

QR кодовете са използвани по различен начин на други места. Например в Сингапур и Австралия те се използват за проследяване на договори, като жителите ги използват, за да се регистрират и излизат от местата, които посещават, включително молове, ресторанти и месторабота.

Китай тества милиони хора в три града заради няколко случая на коронавирус

Китай тества милиони хора в три града заради няколко случая на коронавирус

Мащабните ограничения са наложени в Тиендзин, Шанхай и Манджурия