Ако 95% от хората носят маски, не са нужни блокади. Това заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация Ханс Клюге, цитиран от "Политико" и "Ройтерс".

Клюге подчерта на пресконференция, че в момента в Европа около 60% или по-малко от хората използват маски. Според него блокадите трябва да бъдат "последен вариант". Но експертът подчерта, че маските не са панацея и че те трябва да бъдат част от други мерки.

СЗО в България не препоръчва пълен локдаун, а спазване на мерки

СЗО в България не препоръчва пълен локдаун, а спазване на мерки

Ситуацията е трудна, смърността е три пъти по-висока - това не са анонимни хора

По-рано тази седмица бе публикувано датско изследване, което показва, че маските предлагат "умерена" защита от коронавируса. Но изследването не проверява ползата от носене на маска за предотвратяване заразяване на други хора, което според много експерти е основната причина да се носи маска.

Японски изследователи: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Японски изследователи: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Памучна маска е намалила приема на вирусни частици с до 40% в сравнение без маска

Клюге заяви, че здравеопазването в някои европейски държави е претоварено. За последната седмица са починали повече от 29 000 души.

"Европа още веднъж е епицентърът на пандемията, заедно със САЩ. Има светлина в края на тунела, но ще настъпят шест тежки месеца", предупреди той на пресконференция в Копенхаген.

"Блокадите могат да се избегнат. Продължавам да защитавам позицията си, че блокадите са последна мярка. Ако използването на маски достигне 95%, не са нужни блокади", смята Клюге.

По думите му началните училища трябва да останат отворени, тъй като децата и подрастващите не са основният източник на разпространение на коронавируса и затварянето на училищата "не е ефективно".