Израелските надежди за международен "ваксинационен паспорт", който ще позволи на ваксинираните срещу COVID-19 да пътуват по света без карантинни ограничения, са потиснати поради възражения, изразени от няколко големи държави, съобщава "Таймс оф Израел".

Планираните в Израел "зелени паспорти" (ваксинационни) се разглеждат като средство за израелците, които са получили вторите си дози ваксини да могат да посещават културни и други публични събития. Има надежди, че подобна стратегия ще бъде приета на глобално ниво, възстановявайки способността да се пътувт в чужбина за тези, които са ваксинирани.

Според "Канал12", перспективите за подобен международен документ са под съмнение, след като няколко европейски държави изразиха опасения в разговори, проведени от Световната здравна организация (СЗО), че косвено ще принуди хората да се ваксинират и прекалено много ще ограничи индивидуалните права.

Възраженията са от Германия, Австрия и Белгия. Цитира се заместник-генералния директор за здравве Итамар Грото, като се очаква повече страни да изразят съмнения през следващите дни относно плана.

И все пак документът продължава поне на национално ниво, като министърът на разузнаването Ели Коен коментира в четвъртък, че ще бъде пуснат в края на месеца.

Той добави, че повече от 3 милиона израелци ще получат и двете си дози ваксини до края на февруари и ще могат да се върнат към нещо близко до нормалния живот.

Данните на министерството на здравеопазването, публикувани в четвъртък сутринта съобщават, че в сряда са потвърдени 9 388 случая, подобно на последните дни, като 7,9% от тестовете са положителни.

Общият брой на случаите от началото на пандемията нарасна до 522 974, включително 78 826 активни случая. От тях 1063 са в тежко състояние, включително 305 в критично състояние и 273 на респиратори. Броят на жертвите достигна 3 826, регистрирайки тревожни 56 смъртни случая за 24 часа.

Според данните 1 934 685 израелци са получили първите си ваксини, включително над 80% от всички граждани на 70 и повече години. Втора доза е приложена на 104 346 души.

През последните дни в Израел се наблюдава недостиг на ваксини, но Pfizer засили доставките за пореден път и се очаква да изпраща стотици хиляди дози седмично. Очаква се още половин милион дози да пристигнат в Израел в началото на следващата седмица.

След като всички израелци на възраст над 50 години получиха право да бъдат ваксинирани, това може да бъде разширено за всеки на 45 и повече години още тази неделя. В четвъртък вечерта стане една седмица, откакто Израел е в по-строго заключване, което е планирано да продължи до 21 януари, въпреки че служителите многократно са заявявали, че правилата вероятно ще продължат след тази дата.

Служителите на здравното министерство смятат, че заболеваемостта от вируса в третата вълна, обхванала страната, е достигнала своя връх и ще намалее.

Бенямин Нетаняху ще се срещне с представители на здравното министерство, за да обсъдят дали да удължат ограниченията, дискусиите в четвъртък ще включват и разговори по плана за "зелен паспорт".

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа
Обновена

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа

Това е "свобода на движение", ваксинацията не е задължителна, но ваксинираните трябва да могат да пътуват