В стремеж да улесни пътуванията между страните от ЕС, Гърция предложи въвеждането на сертификат за ваксинация за Covid-19, стана ясно във вторник. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е писал до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да настоява за въвеждането на сертификат, съобщава "Катимерини", цитирайки "Политико".

Съобщава се, че гръцкото правителство предлага въвеждането на сертификат от Европейския съюз за "улесняване на свободата на движение на лица, които са ваксинирани срещу Covid-19", се казва в писмото.

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

Урсула фон дер Лайен: Това е трайният изход от пандемията

"Спешно е да се приеме общо разбиране за това как трябва да бъде структуриран сертификатът за ваксинация, така че да бъде приет във всички държави-членки", казва Мицотакис, който се надява да повдигне въпроса на срещата на върха на ЕС на 21 януари.

Той допълва, че макар подобен процес "може да звучи просто ... дългият опит, който имахме при разработването на общ PLF (формуляр за локация на пътници), ни показа, че има спешна нужда от мобилизация на високо равнище в целия ЕС, за да се придвижат нещата."

"Осигуряването на възможно най-бързото възстановяване на свободата на движение ... е необходимост и основен приоритет за всички нас", обяснява Мицотакис и допълва, че Гърция "няма да направи ваксинацията задължителна или предпоставка за пътуване, но лица които са ваксинирани, трябва да могат свободно да пътуват."

Сертификатът допълнително "ще даде положителен стимул за гарантиране, че гражданите се насърчават да се подложат на ваксинация".

Ако държавите от ЕС могат да се споразумеят за обща формула, "тогава можем да прокараме въпроса и към съответните международни форуми, като по този начин допринесем за възстановяването на мобилността в световен мащаб".

"За страни като Гърция, които са зависими от туризма, е наложително този въпрос да бъде решен преди летния сезон", коментира Мицотакис.

Туризъм и коронавирус - очаквайте имунизационни паспорти и тестове

Туризъм и коронавирус - очаквайте имунизационни паспорти и тестове

Ваксините ще помогнат: Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност

Противниците на идеята твърдят, че такива паспорти биха застрашили основните права на европейците, като разделят хората на категории според здравния статус, отказват достъп до всякакви обществени услуги на неваксинираните и отварят вратата за по-нататъшно проследяване на здравето.

Въвеждането на паспорти за ваксини "поставя основни въпроси за защитата на поверителността на данните и правата на човека", коментира Ана Бедуски, преподавател в университета в Ексетър. Ваксинационните паспорти могат да "създадат ново разграничение между индивидите въз основа на здравословното им състояние, което след това може да се използва за определяне на степента на свободите и правата, с които могат да се ползват", добави тя.

Идеята за "имунизационен сертификат" се налага все повече в ЕС, където повече от половин милион души в блока са загинали от COVID-19, а стотици милиони са изправени пред нови ограничения, тъй като втората вълна на пандемията се разпростира из целия континент.

През октомври Естония подписа споразумение със Световната здравна организация за разработване на цифров сертификат за имунизация, който да позволи трансграничен обмен на данни за ваксинация. Тази седмица естонският премиер Юри Ратас заяви, че е поканил Финландия също да участва.

В Унгария правителството заяви, че може да изисква от посетителите да покажат статуса си с ваксинация, за да получат достъп до страната чрез приложение, показващо имунитет срещу COVID-19. "Необходимостта гражданите да предоставят доказателства, че имат защита срещу коронавируса, се увеличава по целия свят", коментира говорител на правителството.

Посетителите в Исландия са освободени от изисквания за тестване и карантина, ако могат да покажат сертификат, доказващ инфекция и възстановяване от COVID-19 от 10 декември (въпреки че говорител на правителството заяви, че е "подвеждащо" да се говори за форма на паспорт за ваксинация) .

Великобритания обмисля "COVID паспорти" за ваксинираните

Великобритания обмисля "COVID паспорти" за ваксинираните

Предвиждат се привилегии за притежателите на новия документ

Белгия подкрепя "сертификати за ваксинация срещу COVID-19" на ниво ЕС или дори на глобално ниво.

През последните седмици испанското правителство коментира, че ще приложи някакъв вид ваксинационен паспорт, като регистрира тези, които са отказали ваксина и ще сподели данните с "други европейски партньори. (Обещава, че всички данни ще бъдат с псевдоними - което означава премахване на ключови идентификатори - и че ще вземе предвид само мотивите, дадени от онези, които отказват ваксина при уговорени срещи, които ще бъдат доброволни.)

Такива ходове следват и стъпките на Израел, който ударно ваксинира населението си. Страната пусна приложение, което ще позволи на ваксинираните хора да влизат на културни и спортни събития, както и да пътуват в чужбина, без да се налага да се поставят под карантина.

Подобни са ходовете на държави - и компании - да изискват доказателство за отрицателен тест за коронавирус или имунитет. Австралийската авиокомпания Qantas заяви, че планира да изиска доказателство за ваксинация, за да се качите на самолет. Множество организации, включително техническият гигант IBM и лобито на авиокомпаниите, Международната асоциация за въздушен транспорт, работят върху това как биха работили подобни системи на практика, въпреки че в туристическата индустрия също има опозиция на високо ниво.

Но други страни от ЕС са явно против. Франция, чието население е с голям брой скептици към ваксини, отхвърли перспективата за ваксинационни паспорти въпреки интереса на няколко видни здравни специалисти.

В доклад от изследователския орган за AI от Института Ада Лавлейс през 2020 г. се казва, че паспортите за имунитет - по-широко понятие, което би сигнализирало за имунитет от всякакъв вид, включително ваксинация - биха създали изключително високи рискове по отношение на социалното сближаване, дискриминацията, изключването и уязвимостта.

В разговор с "Политико" тогава, директорът на института Карли Кинд коментира, че използването на такава схема може да означава, че имунитетът се превръща в защитена характеристика като етническа принадлежност или раса. "Трябва да помислим как да създадем структура, която да гарантира, че не се допуска дискриминацията въз основа на тази характеристика", обясни Кинд.

Въпреки подкрепата на Белгия за подобна схема, собственият й регулаторен орган за данни предупреди срещу наличието на база данни за ваксинации, заявявайки, че посочената цел за съхраняване на данните и начина, по който се споделят са неясни и властите ще пазят тези данни твърде дълго. Базата данни "несъмнено представлява значителна намеса в правото на защита на личните данни", обясни регулаторът.

Франция има подобен план, но с ограничения за това колко дълго се съхраняват тези данни и уточнява кои органи имат достъп до тях, нейният регулаторен орган за защита на данните вярва, че може да се придържа към правилата за поверителност.

Миналата година ръководителят на ЕС за защита на данните Войчех Беловевски нарече идеята за паспорт за имунитет "екстремна" и многократно изрази тревога.

Добра идея ли са имунизационните паспорти?

Добра идея ли са имунизационните паспорти?

Нужна е ваксинация над 70-80% от населението, така премахнахме едрата шарка и почти ликвидирахме полиомиелита