Европейският съюз започна разпространението на ваксините срещу коронавируса в събота, дори когато страните от блока са принудени на блокада от нов щам на вируса, за който се смята, че е по-заразен и продължава да се разпространява от Великобритания, съобщават АФП и "Франс 24". 

По цял свят хората са призовани да спазват насоките за социално дистанциране, тъй като Световната здравна организация призова да не се "пропиляват" "големите жертви" на хората, за да се спасят животи.

Пандемията от коронавирус отне над 1,7 милиона животи и все още се разраства в голяма част от света, но неотдавнашното стартиране на кампании за ваксинации засили надеждите за 2021 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че всички членове на Европейския съюз са получили коронавирусни ваксини и че процесът на инокулация трябва да започне утре.

"Днес започваме да обръщаме страницата на една трудна година. Ваксината COVID19 е доставена във всички страни от ЕС. Ваксинацията ще започне утре в целия ЕС. EUvaccinationdays са трогателен момент на единство. Ваксинацията е трайният изход от пандемията", написа тя в "Туитър".

Преди това СЗО заяви, че "някакво ниво на имунитет на населението" може да бъде постигнато чрез масови ваксинации до края на следващата година.

"Ваксинацията означава свобода от страха" е част от кампанията на ЕС срещу коронавируса. 

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.1%

Не, страх ме е 9.0%

Ще изчакам да мине време 27.7%

Само с руската ваксина 12.5%

Няма такъв вирус 7.7%

Новият COVID щам засечен в 8 европейски държави

Новият COVID щам засечен в 8 европейски държави

По-заразен е за младите, предупреждват здравните власти

Часове преди първите дози ваксини да пристигнат във Франция, здравното министерство в Париж потвърди, че е открило първия си случай на новия вариант при гражданин, пристигнал от Великобритания.

Няколко държави съобщават за случаи на новия щам, който тревожил вече и без това напрегнатите здравни служби.

Първият френски случай на новия вариант на коронавирус бе открит при гражданин пристигнал от Лондон на 19 декември, съобщи френското министерство на здравеопазването.

Новият щам на вируса, за който експертите се опасяват, че е по-заразен, накара над 50 страни да наложат ограничения за пътуване от Обединеното кралство, където щамът се появи за първи път.

Но случаи на новия вариант все още се съобщават в световен мащаб: в петък Япония потвърди пет инфекции при пътници от Великобритания, докато случаи са регистрирани и в Дания, Ливан, Германия, Австралия и Холандия.

Южна Африка е открила подобна мутация при някои заразени хора, но в петък отрече британските твърдения, че нейният щам е по-заразен или опасен от този с произход от Обединеното кралство.

Затварянето на границата между Обединеното кралство и Франция за 48 часа доведе до задръстване с 10 000 камиона в Югоизточна Англия, а шофьори останаха с дни в празничния период.

Но ръководителят на пристанищния оператор в Кале заяви пред "Франс прес", че след като пристанището остава отворено в коледните дни, скоро "ситуацията трябва да се нормализира".

Някои страни, които леко разхлабиха ограниченията за Коледа, отново ги наложиха - Австрия например налага полицейски час, от събота до 24 януари.

Милиони в Обединеното кралство са засегнати от затягането на ограниченията там - според БиБиСи, повече от 40% от населението на Англия сега е засегнато от най-строгите мерки - които включват закриване на всички несъществени бизнеси и ограничаване на социалните контакти.

Нови заключвания също започнаха в Шотландия и Северна Ирландия в събота, а Уелс отново наложи ограничения, след като ги отпусна за Коледа.

Повече от 25 милиона заразени са регистрирани в Европа, според данни на АФП в петък.

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19
Обновена

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19

Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, каза Костадин Ангелов

Ваксинациите във всички 27 държави от Европейския съюз ще започнат в неделя, след като регулаторите одобриха ваксината Pfizer-BioNTech на 21 декември.

Тъй като разпространението на ваксините започва по целия свят, ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди, че "ваксините предлагат на света изход от тази трагедия. Но ще отнеме време, за да бъде ваксиниран целият свят."

Коледното послание на папата също се позовава на въпроса с призив за "ваксини за всички".

"Призовавам всички, лидерите на държави, бизнеса, международните организации, да насърчават сътрудничеството, а не конкуренцията, да намерят решение за всички ... особено за най-уязвимите и най-нуждаещите се във всички региони на планетата", каза папа Франциск.

Папата настоява всички хора да имат достъп до ваксина

Папата настоява всички хора да имат достъп до ваксина

Последиците от здравната криза показват, че необходимостта от глобално единство е по-голяма от всякога