9 750 дози ваксини вече са разположени във фризера в БулБио в сградата на Центъра по заразни и паразитни болести. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг, посветен на пристигането на първите ваксини срещу COVID-19 в България.

Всичко с хладилната верига е спазено и оттук нататък започва логистиката по разпределението на ваксините на територията на шестте региона в страната, увери той. Първият лъч на доставка е в посока Пловдив и Бургас, обясни здравният министър.

Здравният министър не може да даде отговор колко дълготрайна ще бъде ваксината, но се надява, че имунитетът, придобит от нея, ще бъде достатъчен, за да се придобие колективен имунитет, за да се изкорени заразата на световно ниво.

Утре започва ваксинирането в София, Пловдив и Бургас. В зависимост от жителите ще бъдат разпределени около 4 500 дози ваксини за различните шест региона. Това, което е радостното е, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава - постоянно има лекари и сестри, които желаят да се включват във ваксинацията, увери проф. Ангелов.

Ако продължи с представянето на цялата информация, с обясняването какво и защо трябва да се ваксинират, ще постигнем желания резултат, каза министърът.

Борисов допуска, че ЕС може да иска документ за ваксинация

Борисов допуска, че ЕС може да иска документ за ваксинация

180 млн. лв. от бюджета са дадени за ваксини, предвиждат още 50 млн. лв.

Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, защото след като се постигне това число, ние ще хвърлим маските, ще започнем да се виждаме, да ходим на театър, кино. Това е цената, която плащаме в момента и тя не е никак лека, подчерта проф. Ангелов.

Враца и Велико Търново ще получат ваксините си на 28 декември. В средата на януари се очакват допълнителни пратки на ваксините, за да се достигне до 62 500 дози.

Първите хора, които трябва да получат ваксината са тези, които работят на първа линия. След това започва втората фаза. Много големи длъжници сме на възрастните хора и ако дойдат времена, а те ще дойдат за по-големи количества ваксини, ще бъдат изпълнявани фазите паралелно, обясни здравният министър.

Пациенти искат Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу COVID-19

Пациенти искат Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу COVID-19

Той да е част от Националния план за ваксиниране

Здравният министър Ангелов разчита на медиите, за да могат хората да разберат, че ваксината е абсолютно безопасна, ефективна, защо имунизацията е важна и защо трябва да изберат ваксинацията пред липсата на такава. Откриването на ваксината е едно от чудесата, защото е спасила много милиони хора по света, категоричен бе Ангелов.

Пристигнаха и първите информационни материали, които са насочени за лекарите и пациентите за добиването на достатъчно информация, за да може хората да бъдат информирани за процеса на ваксинацията. Здравният министър ще бъде първият ваксиниран българин.

45% от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19

45% от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19

Едва 12% са на мнение, че маската не служи за нищо

Проф. Красимир Гигов увери, че ваксините са пристигнали без инциденти и разтоварването им протекло нормално, логистиката остава другата важна задача.

В момента ще бъдат изпратени по 1100 дози по основните направление - Варна, София и Пловдив, за Бургас са малко над 650. Желаещите за ваксинация са около 45 000 медици (около 33%) и техният брой постоянно нараства.

Желанието на хората да се ваксинират все повече и повече нараства, подчерта проф. Гигов и допълни, че ваксинацията ще бъде извършена в болниците и РЗИ-тата. Има листовки за лекарите, пациентите и всички имунизационни кабинети ще бъдат подготвени за ваксинацията.

20% от учителите са готови да се ваксинират

20% от учителите са готови да се ваксинират

Красимир Вълчев: При нулева година ще прехвърлим загуби в бъдещето

Припомняме, според председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров лекарите не носят отговорност за ваксината.

На 24 декември бе обявено, че е създадена организация за начало на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

По информация на директора на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов 100 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech очакваме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се ваксинират около 50 000 души, тъй като ваксинирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има одобрение и на втората ваксина, тази на компанията "Модерна". Ваксините на "Джонсън и Джонсън" и "Астра Зенека" са в предварителен етап на одобрение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, разрешени за употреба, заяви Кирилов.

На 21 декември в становище на БАН бе препоръчано хората да се консултират с личния си лекар, ако решат да се ваксинират.

Преди това пациентски организации поискаха да има Фонд за пострадали от ваксини.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 41.4%

Не, страх ме е 9.3%

Ще изчакам да мине време 28.9%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.9%

На 27 декември, започва имунизационната кампания срещу COVID-19 в България.

В София - в 10 часа ваксинация ще се извърши в УМБАЛ "Света Анна". Първият ваксиниран българин ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

В Пловдив - в 10 часа в УМБАЛ "Свети Георги" първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на: Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено "Вътрешни болести" към същото отделение.

В Бургас - в 10 часа в Медицински център "Св. Николай Чудотворец" в сградата на УМБАЛ - Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.