100 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech очакваме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се ваксинират около 50 000 души, тъй като ваксинирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има одобрение и на втората ваксина, тази на компанията "Модерна". Ваксините на "Джонсън и Джонсън" и "Астра Зенека" са в предварителен етап на одобрение.

Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, разрешени за употреба, заяви директорът на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

През февруари или март се очаква доставката и на другите договорени от ЕК ваксини, които са подали вече заявленията си за одобрение в Европейската агенция по лекарствата.

Коронавирусът отстъпва бавно

Коронавирусът отстъпва бавно

На база 14 дневна заболяемост у нас тя е 425 на 100 000

Предстои от Агенцията по лекарствата да предоставят допълнителна информация и за клиничните изследвания. Вчера бе публикувана кратката характеристика.

Преди брифинга НОЩ докладва на премиера Бойко Борисов готовност за старт на ваксинацията.

Директорът на ВМА и председател на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски обясни принципът на подбор на първите медици, които ще бъдат ваксинирани с уточнението, че това се отнася за ВМА. Първите ще са заявилите желание за ваксинация и които работят на първа линия - медиците в 10-те отделения за лечение на коронавирус в болницата. Това ще са знакови фигури, увери Мутафчийски и поясни, че след тях следват и медиците в останалите отделения, които макар и да не лекуват тази инфекция, продължават да работят.

За ваксината не правим разлика между лекари и санитари, увери Мутафчийски

За ваксината не правим разлика между лекари и санитари, увери Мутафчийски

По думите му първите ваксинирани ще са знакови лица

На въпрос за прекаралите инфекцията вече лекари, които към 24 декември са 8661, Мутафчийски цитира производствената характеристика на продукта, че прекаралите заболяването могат да се възползват от ваксината.

"Ставаме все по-силни и информирани. Изправяме се уверено и победоносно срещу COVID-19. Ваксините идват, с тях ние ще преодолеем може би едни от най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва, победата предстои и тя е близо, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Информационно обслужване" вече има разработен отделен модул към портала за COVID-19, където ще бъдат регистрирани направените имунизации. Самата система ще издава сертификат за имунизация, който може да служи за пътуване или друго при поставени такива изисквания от страна на други държави. Ако в бъдеще има общоевропейски сертификат, той ще може да бъде приравнен и да служи за всички останали страни информира държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на въпрос предвижда ли се издаване на електронен паспорт за имунизация.