66 учители са починали от коронавируса от началото на пандемията у нас. Това стана ясно от коментара пред БиТиВи на просветния министър Красимир Вълчев.

В предварителните проучвания 20% от учителите са заявили, че ще се ваксинират. Под 15% категорично са заявили, че няма да се ваксинират, а най-голяма част от преподавателите искат да изчакат и получат повече информация за ваксината. Затова и Красимир Вълчев е оптимист, че желаещите ще се увеличат. Той лично ще се ваксинира, тъй като "науката е спасила човечеството" и "вярвам на науката, вярвам, че учените ще ни спасят и ще ни изведат от тази ситуация".

Училищата и детските градини не са основният фактор за разпространение на вируса, по думите му. Ако затворим училищата и обявим нулева, ще прехвърлим заеми на бъдещето, предупреди той. Затова засега експертите не са склонни към такова решение.

Дистанционното обучение, по мнението му, по никакъв начин не е по-качествено от присъственото. То зависи от ангажираността на учениците в горните класове, и от ангажираността на родителите за малките ученици.

Едва 15% от учебния материал се усвоява при онлайн обучение

Едва 15% от учебния материал се усвоява при онлайн обучение

Не е открит начин за предаване на умения в електронна среда, твърди проф. Тодор Танев

Може да се премине към редуване за присъствено обучение на класовете от 5 до 12 клас, стана ясно от думите на министъра. Ако се върнат големите ученици в клас, то те ще са с маски в клас. Вероятно ще разрешим изпити и практики в училище след пети клас, каза още Красимир Вълчев.

Около 3% от учениците не са включени в броя на учащите се в дистанционното обучение. Процентът е значително по-малко отколкото през пролетта. В същото време 32 000 устройства на ученици са раздадени, а министерството продължава да купува техника.

Имаме добра инфраструктура на електронното обучение, според просветния министър.

Към момента МОН не иска да пристъпва към варианта да се учи през лятото, защото е и много горещо. Учебната година бе удължена според решение на отделните училища. Все още има една седмица резерв през юни месец, което може да се използва.

Няма да има нулева учебна година, уверява Вълчев

Няма да има нулева учебна година, уверява Вълчев

Продължителното онлайн обучение води до дефицит

Не се обмисля засега промяна в сроковете за НВО и ДЗИ - вътрешното оценяване и държавните зрелостни изпити. Вълчев е убеден, че пролетта здравната ситуация ще е различна от една страна, а и миналата година системата е доказала, че може да провежда изпити в безопасна среда.

Ако ситуацията е много сложна, може да няма матури и външно оценяване, стана обаче ясно от думите на министъра.

Не сме изключили възможността да удължим с още малко учебната година, каза още Вълчев.

Учителите предлагат удължаване на учебната година

Учителите предлагат удължаване на учебната година

Предложението е за учениците от 1 до 6 клас