45% от деца учат онлайн. Информацията представи образователният министър Красимир Вълчев в сутрешния блок на БиТиВи.

Няма да има нулева учебна година, увери той. Не във всички училища ситуацията е проблемна, изтъкна Красимир Вълчев.

Той даде да се разбере, че няма никакви политически съображения в затварянето на училищата. Няма лесно решение, призна Вълчев и допълни, че не може да даде предвидимост колко ще продължи всичко това, защото се търси най-доброто предложение.

Носенето на маски е оправданото решение, но не може да затворим всички деца вкъщи до март. Той посочи, че това, което се случва в образователната система е функция от общата ситуация в страната. В 7 области натискът върху здравната система е най-голям и се взе решение учениците между 6 и 12 клас да не учат присъствено, обясни Вълчев.

47% от родителите искат изцяло присъствено обучение

47% от родителите искат изцяло присъствено обучение

16% настояват за смесена форма на обучение

1 300 училища не са се сблъсквали с коронавируса. Няма вариант и модел, който да няма негатив. Трябва да се ходи на училище, доколкото ситуацията позволява, но не може да си позволим едни и същи ученици да останат вкъщи до март месец, отбеляза просветният министър.

Продължителното онлайн обучение води до дефицит, предупреди Вълчев и допълни, че не е изключен вариантът децата да учат през юли месец, но той бил по-малко приложим.

Няма да има проблем да отпадне материал за външното оценяване. Всички сме в трудна ситуация, нямаме лесни решения, подкрепям всяко едно решение на училищата да преминат в обучение в електронна среда. Не можем да си позволим да затворим образователната система за 6 месеца, изтъкна Вълчев.

Той призова всички да спазват мерките и е убеден, че с промяната с по-високата степен на спазване на мерките, да се отрази благоприятно за по-голям учебен процес.

По информация на Асоциация "Родители" и Института за изследвания в образованието стана ясно, че 47% от родителите искат изцяло присъствено обучение за децата си.

А пък близо 80% от учителите искат изцяло е-обучение.