79,4% от учителите и директорите смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние. Това става ясно от допитване на Синдикат "Образование", проведено сред 4270 педагогически специалисти.

76,8% от тях пък са на мнение, че училищната среда е опасна за работа.

От синдиката посочват като причини за високата подкрепа на е-обучението сред педагозите факта, че в момента много трудно се създава организация за учебен процес заради големия брой болни и отсъстващи учители и директори. Много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици, а голяма част от учителите и директорите заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва.

Училищата с 20% заболеваемост минават на дистанционно обучение

Училищата с 20% заболеваемост минават на дистанционно обучение

Всички граждани със симптоми за COVID-19 ползват тестове безплатно

Според българските учители не е справедливо решението дали да се премине към дистанционно обучение да се съгласува с родителите. В момента над 70% от родителите искат присъствено обучение.

Изследването сочи, че в 10% от образователните институции нямат щат за медицинско лице, а в 25% също нямат медицински лица, защото са назначени медицински работници в пенсионна възраст, които се страхуват да работят на първа линия и са в разрешен отпуск.

При тази ситуация според синдиката все по-логично изглежда решението за временно превключване на образователните институции в страната в обучение в електронна среда от разстояние.

Пловдивските ученици от 6-ти до 12-ти клас преминават на онлайн обучение

Пловдивските ученици от 6-ти до 12-ти клас преминават на онлайн обучение

Мярката ще бъде важи от 11 до 22 ноември