Лекарите не носят отговорност за ваксинацията. За никое лекарство лекарят не носи отговорност, защото винаги го прилага след информираното съгласие на пациента. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров не смята, че ще има толкова странични ефекти от ваксинацията. Всеки, който има имунитет и антитела срещу коронавируса, няма как да бъде разпространител на вируса и не е податлив на инфекция. В този случаи маските трябва да станат излишни, категоричен бе д-р Маджаров.

Той е мнение, че повече медици ще се ваксинират срещу COVID-19 от настоящата бройка - около 33%. Въпрос на личен избор е ваксинацията срещу коронавируса, уточни д-р Маджаров, който одобрява ваксината и също ще се ваксинира.

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19
Обновена

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19

Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, каза Костадин Ангелов

Лекарите трябва да убеждават пациентите си в ползата от имунизацията. Всеки би трябвало да използва съвременните средства за масова информация и да направи своя избор, иначе би прозвучало като търговска реклама, каза още д-р Иван Маджаров.

На 24 декември бе обявено, че е създадена организация за начало на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

По информация на директора на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов 100 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech очакваме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се ваксинират около 50 000 души, тъй като ваксинирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има одобрение и на втората ваксина, тази на компанията "Модерна". Ваксините на "Джонсън и Джонсън" и "Астра Зенека" са в предварителен етап на одобрение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, разрешени за употреба, заяви Кирилов.

На 21 декември в становище на БАН бе препоръчано хората да се консултират с личния си лекар, ако решат да се ваксинират.

Преди това пациентски организации поискаха да има Фонд за пострадали от ваксини.