Общо 180 млн. лв. са отпуснати от републиканския бюджет до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19. Подготвят се и допълнителни 50 млн. лв., информираха от Министерския съвет.

Българският премиер Бойко Борисов допусна, че е възможно в ЕС да искат документ за ваксинация. "Как действа Съюзът, държавите членки, както гърците въведоха PCR тестове, в един момент, ще кажат я да видим кой е ваксиниран, кой не е. Така че тогава да не се налага да се правят повторно... И нали имаме електронен списък", каза премиерът в Пловдив.

Припомняме, рано тази сутрин пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19.

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е задействана.

Първоначално днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони. Борисов благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз.

Д-р Иван Маджаров: Лекарите не носят отговорност за ваксината

Д-р Иван Маджаров: Лекарите не носят отговорност за ваксината

Около 33% от медиците ще се ваксинират, смята председателят на БЛС

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ-Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани.

"Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали", отбеляза Костадин Ангелов. На всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно. Около 35 млн. лв. са отпуснати за Ремдесивир са около 35 млн. лв.

Ежемесечно се предоставят по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че с правителствено решение бяха предоставени над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Д-р Маджаров не се съмнява във ваксините срещу COVID-19

Д-р Маджаров не се съмнява във ваксините срещу COVID-19

По думите му голямо предизвикателство ще е съхранението им

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

Припомняме, според председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров лекарите не носят отговорност за ваксината.

На 24 декември бе обявено, че е създадена организация за начало на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна.

По информация на директора на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов 100 000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech очакваме у нас до края на януари 2021 година. С тази доставка ще могат да се ваксинират около 50 000 души, тъй като ваксинирането е двуфазово. Очаква се до 6 януари да има одобрение и на втората ваксина, тази на компанията "Модерна". Ваксините на "Джонсън и Джонсън" и "Астра Зенека" са в предварителен етап на одобрение. Очаква се през февруари и март да имаме 3 или 4 ваксини, разрешени за употреба, заяви Кирилов.

На 21 декември в становище на БАН бе препоръчано хората да се консултират с личния си лекар, ако решат да се ваксинират.

Преди това пациентски организации поискаха да има Фонд за пострадали от ваксини.