В края на декември 2020 г. надеждата се завърна в света, включително надеждата за туристическата индустрия и пътуванията, тъй като страните започнаха да одобряват ваксините Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford-AstraZeneca. По някое време през 2021 г., когато достатъчно хора са ваксинирани срещу COVID-19, това може да означава връщане към глобализацията (или поне по-малко рисковани почивки), пише National Geographic.

И все пак безпокойството около пътуванията не изчезва докато медицинските работници и по-възрастните граждани започват да получават ваксинация. В Съединените щати хората все още не са склонни да планират бъдещи пътувания. Анкета на National Geographic и Morning Consult от декември 2020 г. пита как респондентите биха подходили към пътуването, след като пандемията от коронавируса е под контрол. 49% заявиха, че "ще пътуват по-малко поради опасения от контакти с други хора", а 34% казват, че не очакват да пътуват през 2021 г.

Какво означават ваксините COVID-19 за пътуване в краткосрочен план и как отношението към тях ще ускори (или забави) процеса на връщане на път или в небето?

Няма ваксинация за страха

"Колебанието за ваксината е критична пречка за преодоляване", казва д-р Том Кениън, главен здравен директор на Project HOPE, глобална организация за здравеопазване и хуманитарна помощ и бивш директор в американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). За да се върнат отново да пътуват, САЩ и светът се нуждаят от стаден имунитет, за който се смята, че ще бъде постигнат, когато около 70% от населението има защитни антитела. Последните новини за по-заразни щамове на COVID-19 предполагат, че стадният имунитет може да дойде само когато 90% от гражданите имат антитела.

"За да се овладее COVID-19, по-голямата част от американците (над 75 до 80 процента) ще трябва да се ваксинират", казва Мишел Уилямс, епидемиолог и декан на факултета за обществено здраве в Харвард. Но разпространението на ваксини вече отнема повече време от очакваното - само около три милиона от обещаните 20 милиона дози бяха инжектирани в САЩ през декември. Великобритания казва, че може да отнеме една година, за да ваксинира населението си.

Всяка държава се нуждае от стаден имунитет за пътуване, за да възобнови начина, по който се пътуваше преди пандемията. "Ние сме част от глобална общност, чието здраве, икономика и бъдеще са свързани и повлияни от пандемията", казва д-р Джейъл Мълън, доцент по здравно осигуряване и доцент по здравеопазване на населението и вътрешни болести в Тексаския университет, Медицинското училище на Остин в Дел.

Може обаче да се окаже трудно достигането на стаден имунитет в САЩ. Само 47% от хората, отговорили на анкетата на National Geographic и Morning Consult, заявяват, че ще получат ваксина COVID-19 веднага щом бъде налична и повече от една четвърт (27 процента) не са съгласни с това твърдение. И все пак 58% от анкетираните казват, че в крайна сметка ще получат ваксина.

Запретнете ръкавите и сложете маските

Новите ваксини срещу COVID са по-добри от предвиденото за предотвратяване на заболявания за ваксинираните. Здравните експерти се надяваха на ваксина с 50 до 70 процента ефективност. Клиничните проучвания показват, че ваксината на Pfizer/BioNTech - одобрена сега в десетки страни, включително САЩ - е 95% ефективна. Тя е напълно ефективна месец след първата доза (имате нужда от втора доза най-малко 21 дни по-късно) и започва да действа 10 до 12 дни след първото поставяне. Подобна е и ваксината Moderna.

Все още обаче не е ясно дали ваксинираните хора могат да разпространяват COVID-19. "Все още нямаме данни дали ваксините срещу COVID намаляват риска от разпространение/предаване; в момента данните показват само, че ваксините намаляват риска от заболяване", казва главният медицински кореспондент на ABC News д-р Дженифър Аштън.

Вирусът, който причинява COVID-19 е нов и все още има какво да научите за него. CDC казва, че повече от половината от всички инфекции с COVID-19 се разпространяват от асимптоматични хора; 35 процента преди заразеното лице да почувства някакви симптоми и 24 процента от хора, които никога не развиват симптоми. Кениън коментира, че "оставя отворена възможността някои ваксинирани да продължат да се заразяват, без да развият симптоми, и след това да предадат вируса".

Всички искат отново да отидат на почивка, но приоритет за разработчиците на ваксини е предотвратяването на болести и смърт, а не туризма и круизите. "Изследванията досега са проследявали само колко ваксинирани хора са се разболели от COVID-19 в сравнение с неваксинирани хора", казва Кениън. Въпреки че има голям шанс антителата, задействани от ваксината, да доведат до намалена вероятност от разпространение на вируса сред другите, ние няма да знаем, докато не бъдат направени повече изследвания.

Това е ключовата причина, поради която месец след първата ваксинация не можете просто да тръгнете да пазарувате в претъпкан марокански сук (пазар), сякаш е 2019 г. Докато изследванията не ни кажат повече, Мълън допълва, че "пътуващите не трябва да изоставят мерките, които вече знаем и помагат да се намали риск от предаване - маски, добра хигиена, физическо дистанциране и никакво пътуване, ако някой има симптоми."

Успокояващо е, че по-голямата част от американците в анкетата на National Geographic и Morning Consult (67 процента) планират да продължат винаги или понякога да носят маски по време на грипния сезон, когато изпълняват поръчки и пазаруват хранителни стоки (63 процента) и ако има замърсяване на въздуха ( 64 процента).

Светът се нуждае от имунитет

Имунизирането на света няма да бъде бързо или лесно. Според "Алианс ваксина за хората" - движение на здравни и хуманитарни организации, включително Amnesty International и Oxfam - богатите държави са осигурили 54 процента от най-обещаващите кандидати за ваксина, въпреки че имат само 14 процента от световното население. Без спешни действия, Алиансът коментира, че само 10 процента от населението на 67 развиващи се страни могат да бъдат ваксинирани през 2021 г. Това излага на риск гражданите на популярни туристически дестинации като Камбоджа, Кения, Шри Ланка и Уганда.

Богатите държави, осигуряващи договори за ваксини са важна част от финансирането на разработването на ваксини. Алиансът обвини богатите нации в натрупване на ваксини. През следващите месеци ще научим колко всъщност е справедливо глобално разпределение на ваксини. Канада си осигури повече потенциални ваксини от която и да е друга държава - около 10 дози на човек от седем кандидати за ваксина - и възнамерява да сподели допълнителните дози от доказано безопасните и ефективните. Развиващите се страни се стремят да разберат, как и кога.

Ключово решение е инициативата COVAX на Световната здравна организация. Целта на COVAX е да ускори създаването на ваксини и да осигури справедливо глобално разпространение, като първо достави достатъчно дози за най-уязвимите 20 процента от населението на 184 участващи държави, от Афганистан до Зимбабве. Богатите страни помагат за финансирането на по-бедните страни, въпреки че Русия и САЩ все още не са се присъединили. Инициативата все още е недостатъчно финансирана, като се нуждае от най-малко 24 милиарда долара през 2021 година.

Докато светът не получи стаден имунитет, към пътуванията трябва да се подхожда предпазливо: Както казва Мълън, "прекалена или преждевременна увереност в ефективността на ваксините може да доведе до риск за хората в други страни. Пътуванията ни дават шанс да допринесем за техните икономики. Но допринасянето за разпространението на болестта подкопава това."

Какво е имунизационен паспорт?

След като най-уязвимите получат своето животоспасяващо ваксиниране, в крайна сметка ще имаме достатъчно, за да започнем да ваксинираме населението. Тогава ваксинационният статус ще има значение. Едва ли ще ви е необходима ваксинация, за да пътувате, но ще бъде много по-лесно, ако сте ваксинирани.

Qantas беше първата авиокомпания, която обяви, че ще изисква международни пътници да бъдат ваксинирани. От 1 март 2021 г. Кипър планира да позволи на всеки, който може да докаже, че е бил ваксиниран, да пропусне изискването за отрицателен тест. Дори и у дома, ваксинирането ще ви спести време и пари: Live Nation/TicketMaster планира да провери дали хората, присъстващи на събития са или ваксинирани, или имат скорошен отрицателен тест за COVID. Туристическите атракции, магазини и ресторанти могат да последват примера им.

Докато ваксините не са лесно достъпни, тестовете за COVID-19 ще останат необходимата част от пътуването. Обаче тестването става все по-лесно и по-точно - например, има нов тест (предполага се, че е 99% точен), който използва гаргара от уста, подобен на вода за уста, а не тампон от носа.

Все още не е ясно как ще доказвате статуса си на ваксиниран. Фалшиви COVID тестови документи вече са проблем, както и дали човекът, който се е тествал, е същият, който размахва сертификата.

На пазара се предлагат няколко "ваксинационни паспорта", но CommonPass изглежда най-обещаващ. Сътрудничество между Световния икономически форум и неправителствената организация The Commons Project, CommonPass, е сигурен начин за валидиране на удостоверенията за тестове и ваксинация на COVID на лица и се подготвя в международен план. Първото правителство, което се присъедини към мрежата на CommonTrust, беше Аруба, което позволи на пътниците със сигурност да докажат статута си за COVID, за да се насладят на своите карибски плажове до февруари 2021 г.

Ваксинационният туризъм все още не е нещо съществено - засега

Ваксините COVID-19 са една от най-горещите стоки в света, което означава, че хората с пари или статут ще се опитат да прескочат опашката. Повечето държави казват, че техните уязвими граждани - основни работници и възрастни хора - ще ги получат първи, но политиците бяха сред първите, които запретнаха ръкави в САЩ, а богатите предлагат дарения с надеждата да пропуснат опашката.

Докато няма изобилие от одобрени и доставени ваксини, е почти невъзможно някой извън приоритетните групи, определени от правителството, да получи ваксина. И все пак, веднага след като Великобритания одобри ваксината Pfizer/BioNTech, туристическите агенти в Индия започнаха да отправят искания за бързи ваксинационни пътувания до Великобритания, въпреки че това ще изисква сложна мрежа от двойно гражданство, карантини и др. Сега вниманието е насочено към САЩ и Русия като възможни дестинации за ваксиниране.

Марк Уорнър, търговски адвокат и директор на MAAW Law в Торонто, казва, че преди да резервирате ваксинационна ваканция, трябва да се запитате как можете да сте сигурни, че "надеждно се инжектирате с рекламираната одобрена ваксина", а не с фалшификат. Обмислете също така как можете да бъдете "сигурни, че веригата за доставки е надеждно поддържана на всички етапи", включително дали са поддържани подходящи температури. На всичкото отгоре ще бъде ли въобще валидно вашето удостоверение за ваксинация?

Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност

"Това не е за мен, а за нас", коментира Аштън. "Тази пандемия разкрива дихотомия между отговорното поведение за нашето лично здраве и това за личното здраве на другите." COVID-19 ни напомни, че живеем в споделен свят - за да бъдем всички здрави и проспериращи, трябва да се грижим един за друг.

Безопасните и ефективни ваксини срещу COVID-19 означават, че животът, включително пътуванията, може да се нормализира един ден. Ако приемем, че ваксините също предпазват от повечето вирусни мутации, както и от разпространение на вируса, ограниченията за COVID трябва да приключат, след като се постигне стаден имунитет.

Целият свят се нуждае от този стаден имунитет и постигането му през 2021 г. е малко вероятно. Дотогава, "привилегията да пътуваш някъде не трябва да идва за сметка на жителите на тези дестинации", допълва Мълън.

Мислите, че 2021 г. ще е по-добра? Е, във Financial Times не мислят така

Мислите, че 2021 г. ще е по-добра? Е, във Financial Times не мислят така

Най-мрачният час на пандемията тепърва предстои