Онези, които прогнозират, че 2021 г. ще е по-различна от 2020 г., са прави - но не по начина, по който някой би искал. Въпреки съществуването на няколко ефективни ваксини срещу Covid-19, Великобритания, много европейски страни, САЩ и Бразилия изглежда се насочват към най-мрачните си моменти в пандемията, пише Financial Times. 

Броят на хората с положителни тестове във Великобритания сега надхвърля 50 000 на ден. Инфекциите нарастват в Лондон, на изток в Англия и на югоизток; те също са в плато в други региони, макар и процентите са паднали. Всичко това се случва, въпреки че университетите и училищата са затворени, а пълното отваряне е отложено.

Броят на хората в болница с Covid-19 вече е по-висок от априлския връх. Сър Джереми Фарар, директор на Wellcome Trust и съветник по пандемии, коментира, че сме преминали точката, в която здравната служба може да колабира. Здравният персонал, същите ключови работници, които са призовани да пуснат ваксините, са изтощени. Много от тях са изолирани или болни. Настоящата система не намалява инфекциите.

Ситуацията е толкова тежка, че националното затваряне, включително затварянето на училища, изглежда наложително. "Това, което се случва вече два-три месеца, ще се почувства тепърва и е по-лошо от март и април", допълва сър Джереми. Училищата може да се наложи да затворят до февруари предвид разпространението на новия щам сред младите хора, което рискува да превърне училищата в по-значими източници на предаване. Той подчертава, че изразява лично мнение.

Реалността е, че има широко разпространение, подхранвано в Обединеното кралство чрез комбинацията от нов щам на вируса, който е около 50-70 процента по-заразен, плюс премахване на ограниченията в началото на декември, когато числото на разпространение R се колебаеше около 1.

Заключването ще спре достъпа на вируса до много хора и е възможност за поемане на въздух: да ускори разпространението на ваксини и да изпревари вируса; да се въведе работещ и подходящ режим на тестване в училищата, така че те да могат да се отворят отново с увереност при падане на числото R; а министрите да покажат честност и смирение относно огромните предизвикателства, които все още предстоят. Обещанието за ваксини не трябва да бъде знак за самодоволство, а по-скоро стимул за ограничаване на предаването, така че вирусът да има по-малко възможности да мутира, преди хората да могат да бъдат имунизирани.

Борис Джонсън обяви национален локдаун в Англия

Борис Джонсън обяви национален локдаун в Англия

Рестриктивната мярка трябва да спре COVID-19

Състезанието между имунизация и мутация никога не е било по-спешно - факт, признат в прагматичното решение на Обединеното кралство да отложи второ ваксиниране, така че повече хора да могат да получат първа доза. Щам, който е по-заразен, макар и не по-тежък от предшествениците си, е дълбоко обезпокоителен. Аритметиката на заразата означава, че повече инфекции, както при доминиращия в момента щам B.1.1.7 в Обединеното кралство, неизбежно се превръща в повече смъртни случаи (въпреки подобренията в терапиите и грижите за пациентите). Освен личните трагедии, които идват с повишени инфекции, неограниченото предаване рискува да създаде и други мутации, които биха могли да избегнат настоящите ваксини. Бразилия, Индия и Мексико са горещи точки за наблюдение.

Според Световната здравна организация, още по-обезпокоителен щам, за който се съобщава за първи път от Южна Африка, е регистриран в поне четири други държави, включително Великобритания. Този щам, известен като 501Y.V2, вече е показал известна резистентност към моноклонални антитела, което е потенциално обещаващо лечение. Нов вариант може да възникне навсякъде и да се разпространи навсякъде, което превръща надпреварата за победа над коронавируса в глобална, а не национална.

Ако 2020 г. ни научи на нещо е, че страните никога не могат да действат твърде рано и че отлагането на неизбежното води до продължителна агония. Неотдавнашен анализ на Imperial College London съобщава, че блокиране една седмица по-рано през първата пролетна вълна би намалило смъртността във Великобритания от около 37 000 на около 16 000 души.

Тайван, Виетнам и Нова Зеландия демонстрират, че ранната, агресивна намеса осигурява здраве на населението, способно да участва здраво в икономиката. Поемането по среден път между общественото здраве и икономиката, както Великобритания се опитва да направи от март, е половин мярка, която не защитава нито едното, нито другото. Това е като да се опитате да задържите една магистрала отворена след голяма катастрофа и да се надявате шофьорите сами да избегнат удар с отломки, вместо да затворите пътя и той да бъде разчистен, за да може движението да продължи нормално. Позволяването на още и повече сблъсъци просто води до повече отломки и жертви.

В крайна сметка пътят така или иначе ще трябва да бъде затворен и ще отнеме повече време за почистване. Това бе моделът с блокади във Великобритания през 2020 г. Само ако действаме по-бързо, има шанс 2021 г. да се почувстваме наистина различно.

В Англия се питат защо при пик на COVID-19 се говори още за шведския модел

В Англия се питат защо при пик на COVID-19 се говори още за шведския модел

Самозвани скептици на мерките обещаха че "стадният имунитет" ще ни спаси