Британският премиер Борис Джонсън обяви въвеждането на нов национален локдаун в Англия поради разпространението на новия тип коронавирус, съобщи "Скай нюз".

Жителите на страната трябва да останат у дома си, "както през март 2020 г.", каза премиерът. Според него е позволено да се напуска къщата при спешна нужда, но да се работи отдалечено, ако е възможно.

Защо Великобритания отлага втората доза от ваксините срещу COVID-19?

Защо Великобритания отлага втората доза от ваксините срещу COVID-19?

Ваксинирането на повече хора с една доза ще предотврати повече смъртни случаи

Освен това всички училища и колежи трябва да преминат към дистанционно обучение до средата на февруари, каза Борис Джонсън.

"Ако смъртността започне да пада и ако всеки изиграе своята роля, следвайки правилата, тогава се надявам, че ще успеем да излезем от режима на изолация", добави премиерът.

По-рано медиите съобщиха, че британският премиер Борис Джонсън възнамерява да обяви тотално блокиране на страната поради коронавируса.

През изминалия ден във Великобритания са открити рекордни 58 784 случая на коронавирус, показват официалните статистически данни.

Лейбъристите искат блокада във Великобритания до 24 часа

Лейбъристите искат блокада във Великобритания до 24 часа

Джонсън вече намекна за такива мерки

На 14 декември министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви, че британски учени са идентифицирали нов, мутирал тип коронавирус, който се разпространява по-бързо от известните щамове.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че новата мутация на коронавирус е 70% по-заразна от другите видове вируси.

Още от края на декември в по-голямата част от територията на кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата.