Британският вестник "Гардиън" обобщава защо Великобритания е предприела план да се забави поставянето на втората доза от ваксини срещу коронавируса.

Великобритания ваксинира първия пациент в света с ваксината на AstraZeneca
Обновена

Великобритания ваксинира първия пациент в света с ваксината на AstraZeneca

Шест болници в Англия ще поставят 530 000 дози

Защо представители на здравните власти решиха да забавят поставянето на втората доза?

Според модел на Съвместната комисия за ваксинация и имунизация (JCVI) високото ниво на защита след първата доза показва, че ваксинирането на повече хора с една доза ще предотврати повече смъртни случаи и хоспитализация, отколкото ваксиниране на по-малък брой с две дози. Експертите отбелязват, че забавяне поставянето на втората доза до 12 седмици не трябва да засяга имунитета, а дори може да го увеличи.

Каква защита осигурява първата доза от ваксините?

Краткосрочната ефективност на първата доза от ваксината на Pfizer-BioNTech е около 90%, според комисията, докато ваксината на AstraZeneca осигурява 70%.

Защо решението да се отложи втората доза вбеси някои лекари и учени?

Отмяната на планираните поставяния на втората доза създаде административен хаос и притесни възрастните пациенти. В допълнение някои учени твърдят, че не се знае ваксината как ще реагира, ако се забави поставянето на втората доза. Също не се знае каква защита ще осигури само една доза след третата седмица. Защо се поема този риск, питат учените.

Повечето учени споделят ли това гледище?

Повечето експерти не споделят това. Много смятат, че рисковете от ограничаване на защитата са малки. Докато се разпространява новият щам на коронавирус, ваксинирането на повече хора е по-добре от това да се дава втора доза на по-малко хора.

Главният здравен инспектор Крис Уити подкрепя решението да се отложи поставянето на втората доза, за да може колкото се може повече хора си да си поставят първата доза възможно най-скоро.

Каква е реакцията в САЩ?

Водещият експерт по инфекциозни заболявания доктор Антъни Фаучи заяви, че не подкрепя отлагане инжектирането на втората доза. Коментатори посочват, че в САЩ е малко по-спорно в сравнение с Великобритания, тъй като лекарите са склонни да бъдат малко по-предпазливи по отношение промяната на процедурите за имунизация.

Как отговори Великобритания?

Крис Уити и колегите му от Уелс, Шотландия и Северна Ирландия обявиха, че подкрепят решението да се отложи втората доза, за да може повече хора да получат първата доза от ваксини възможно най-скоро.