Великобритания ваксинира първия пациент в света с ваксината на Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, съобщава АП.

Обединеното кралство е първата страна, която започна да прилага евтината ваксина, която лесно може да се транспортира. Шест болници в Англия ще поставят 530 000 дози. Програмата ще бъде разширена до стотици други места за ваксиниране през следващите дни. Правителството се надява да постави десетки милиони дози през следващите месеци.

Лейбъристите искат блокада във Великобритания до 24 часа

Лейбъристите искат блокада във Великобритания до 24 часа

Джонсън вече намекна за такива мерки

Ваксината на Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca е по-евтина и може да бъде съхранява в хладилник, което я прави лесна за транспортиране и използване.

"Гардиън" съобщава, позовавайки се на Националната здравна служба на Обединеното кралство, че 82-годишният Брайън Пинкър е първият ваксиниран с ваксината на Oxford-AstraZeneca. Ваксината му бе поставена в Университетската болница на Оксфорд.

Великобритания вече ваксинира около 1 милион души, след като одобри ваксината на Pfizer/BioNTech в началото на декември.

90-годишната британка Маргарет Кийнън е първият човек в света, която получи от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавирус след разрешението й за използване в Обединеното кралство.

Германия вероятно удължава блокадата, а Великобритания затяга ограниченията

Германия вероятно удължава блокадата, а Великобритания затяга ограниченията

Джонсън предупреди, че вероятно Великобритания ще затегне ограниченията