Германия вероятно ще удължи националната блокада след 10 януари за ограничаване разпространението на коронавируса, обявиха политици, цитирани от "Ройтерс".

Отделно британският премиер Борис Джонсън предупреди, че вероятно Великобритания ще затегне ограниченията.

В Германия спорят дали ваксинираните да имат специални права

В Германия спорят дали ваксинираните да имат специални права

Засега няма отговор...

Германският канцлер Ангела Меркел и регионалните лидери се очаква да постигнат съгласие за удължаване на рестрикциите по време на среща във вторник. Не е ясно за какъв период ще бъдат удължени ограниченията.

Броят все още е много висок, така че ние ще трябва да удължим рестрикциите, коментира здравният министър Йенс Шпан пред телевизия RTL.

По думите му инфекциите трябва да бъдат сериозно намалени.

Германия вече с повече от 33 000 починали от COVID-19

Германия вече с повече от 33 000 починали от COVID-19

Близо 1000 починали през последното денонощие

"Това е по-добре, отколкото да разхлабим твърде рано и след това, може ми след няколко седмици, пред нас да изникнат нови и трудни въпроси", подчерта той.

Германия ограничи социалните събирания преди Коледа, включително затвори ресторантите и повечето магазини. Въпреки това новите случаи на коронавирус и починалите продължават да се увеличават, като някои дни жертвите надхвърлят 1000 за денонощие.

В момента по 140 души на 100 000 се заразяват с коронавирус средно за седемдневен период, което е далеч над целта от 50 души, която според политиците е безопасна граница за отмяна на ограниченията. Някои политици и експерти призовават ограниченията да бъдат отменени само когато паднат на 25 случая за седемдневен период.

Отново отвориха временните болници във Великобритания

Отново отвориха временните болници във Великобритания

Основните училища в Лондон хлопнаха врати

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung пише, че 16-те провинции са се договорили в събота ограниченията да бъдат удължени. Но има разногласия за какъв период да останат в сила мерките. Някои настояват за три седмици и училищата да останат затворени, докато други искат две седмици.

Германия отчете 10 315 нови случая и 312 починали за последните 24 часа. Общо в страната починалите са 34 272.

В същото време британският премиер Борис Джонсън заяви, че вероятно ще бъдат наложени по-твърди мерки заради скока на новите случаи, но училищата са в безопасност и децата трябва да продължат да ходят на занятия, където са разрешени.

Великобритания одобри ваксината на Оксфорд/AstraZeneca

Великобритания одобри ваксината на Оксфорд/AstraZeneca

Тя е евтина и лесна за масово производство

Обединеното кралство регистрира рекорд на новите случаи вследствие на нов щам на коронавирус, който по-лесно се разпространява. Правителството отмени планираното отваряне на училищата във и около Лондон, но профсъюзи на учителите настояват за по-мащабно затваряне.

Джонсън каза, че се разглеждат по-строги мерки.

Великобритания регистрира 57 725 нови случая в събота и над 74 000 починали от началото на епидемията.

Премиерът се надява десетки милиони британци да бъдат ваксинирани през следващите три месеца.