Великобритания отвори отново временните болници, построени в началото на пандемията, и затвори основните училища в Лондон, за да се противопостави на бързото разпространение на много по-инфекциозния вариант на коронавируса, съобщи Reuters. Съобщението идва само няколко дни след като Кралската лондонска болница съобщи на служителите си по имейл, че вече е в "режим на бедствена медицина" и не може да осигури критични грижи с висок стандарт.

Временните болници "Найтингейл" в конгресните центрове бяха построени от военните за броени дни. Те почти не бяха използвани, но останаха в готовност. Кралският колеж за медицински сестри предупреди обаче, че страната няма достатъчно медицински сестри, които да обслужват новите болници, особено с много болни от вируса или принудени да се изолират.

44 млн. англичани под пандемично "ниво 4"

44 млн. англичани под пандемично "ниво 4"

Добавени са и нови територии

С повече от 50 000 нови ежедневни случая на COVID-19 за последните четири дни, Националната здравна система (НЗС) заяви, че се подготвя за очакван прилив на пациенти и се нуждае от повече легла. Тъй като столицата е една от областите, най-силно засегната от новия щам, който е до 70% по заразен, правителството също така реши да затвори всички основни училища в Лондон, като отмени решение , взето само преди два дни.

"Образованието и благосъстоянието на децата остава национален приоритет", каза министърът на образованието Гавин Уилямсън, който в сряда беше изложил план за отлагане на повторното отваряне на средните училища. Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че промяната в последния момент ще предизвика хаос за родителите.