В Германия вече се дискутира темата за статута на хората, които са ваксинирани срещу коронавирус - дали те ще по-специални права и привилегии в обществото, например за пътувания и работа. Примери за подобни привилегии има и при други, по-отдавна известни ваксини, напомня Дойче веле.

Германският здравен министър Йенс Шпан е категорично против това да има привилегии за имунизираните срещу коронавирус.Той добави и това, че "Никой не би трябвало да има претенции за специални права, докато всички не получат шанс да се ваксинират".

Преди Шпан и федералният вътрешен министър Хорст Зеехофер зае позиция по отношение на привилегиите и увери, че държавата няма да допусне съществуването на предимства за имунизираните. В противен случай всичко би наподобявало задължителна ваксинация. Зеехофер подчерта, че е против принудата и отхвърли и различното третиране на ваксинирани и неваксинирани от страна на частни фирми, като например авиокомпаниите.

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

Урсула фон дер Лайен: Това е трайният изход от пандемията

Сходно мнение изрази и здравният експерт и депутат от Социалдемократическата партия Карл Лаутербах. "Привилегиите нито биха могли да бъдат контролирани, нито пък биха били оправдани", каза той.

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри обаче смята, че в дългосрочен план имунизираните срещу коронавируса хора може и да получат по-специални права.

"Сега, когато изобщо не можем да предложим ваксина на всички, подобен подход е недопустим", подчерта Монтгомъри. Но по-късно, когато всички хора са получили шанс за ваксинация и се знае повече за наличието на имунитет в кръвта, биха били възможни и съответните решения.

Той даде други примери за подобен подход: някои държави са издали забрани за влизане на хора, които не са имунизирани срещу жълта треска. Освен това в Германия изискват задължителна ваксинация срещу морбили като условие за прием в детска градина.

Германският информационен портал RND от своя страна пише, че на въпроса дали имунизираните и неимунизираните да се третират различно засега не може да се даде окончателен отговор от медицинска гледна точка.

От проведените досега изпитания на ваксините е известно, че имунизираните получават около 90%-това защита срещу Ковид. Но имунизираните биха могли са се ползват със специални права, само ако със същата висока сигурност се докаже, че те не могат да заразяват други хора.

По данни на института "Роберт Кох", засега няма сигурни сведения дали имунизираните могат да пренасят заразата или не. Това засега не се знае по отношение и на трите най-известни до момента ваксини.