Правителствата и разработчиците по целия свят проучват потенциалното използване на "паспорти за ваксини" като начин за отваряне на икономиката чрез идентифициране на защитените срещу коронавируса, пише "Ройтерс".

Разработващите технологиите обаче казват, че такива инструменти имат последствия като потенциално изключване на цели групи от социално участие и призовават законодателите да помислят сериозно как се използват.

Индустриите за пътувания и развлечения, които се борят да работят с печалба, като същевременно налагат разпоредби за социално дистанциране, са особено заинтересовани от начин за бърза проверка кой има защита.

Здравни и технологични гиганти създават имунизационни паспорти за самолети и магазини

Здравни и технологични гиганти създават имунизационни паспорти за самолети и магазини

Технологията ще помогне да се предотврати хора да лъжат, че са имунизирани

Сред разработващите паспорти са компанията за биометрични данни iProov и фирмата за киберсигурност Mvine, които създадоха паспорт за ваксина, който сега се тества в британската Национална здравна служба, след като получи финансиране от правителството на Обединеното кралство.

Основателят и изпълнителен директор на iProov Андрю Бъд смята, че такива паспорти за ваксини наистина трябва да съдържат само две части от информация. "Едно е, дали този човек е ваксиниран. А другото е как изглежда този човек."

Трябва само да съпоставите лицето със статуса на ваксинация, не е нужно да знаете самоличността на човек, добави той.

Потвърждаването на статуса на ваксинация на може да помогне на нощната икономика, която наема около 420 000 души в северния английски град Манчестър, тя в момента е на колене, твърдят експерти.

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

"Медицинско изискване, доказва ваксиниране", трябва да се ваксинира "бързо и масово"

"Трябва да разгледаме как да се върнем към нормалното", коментира Сача Лорд, индустриален съветник и съосновател на музикалния фестивал Parklife в града.

Въпреки че през последната година имаше експерименти в социално дистанцирани концерти и събития, те не бяха финансово жизнеспособни, каза той.

"Концертът не е концерт или фестивалът не е фестивал, освен ако не сте застанали рамо до рамо с приятелите си".

"Не мисля, че трябва да насилваме хората за васкинационни паспорт. Трябва да е избор. Но при влизане, ако нямате този паспорт, ще ви дадем друга възможност", добави той, предлагайки използването на бързи резултати от тестове за коронавирус.

Дания разработва дигитален паспорт, доказващ ваксинация

Дания разработва дигитален паспорт, доказващ ваксинация

Ваксинираните граждани ще могат да пътуват и ще имат облекчения за ограничения в обществения живот

Бъд каза, че сертификатите за ваксини се разпространяват в някои страни, а в САЩ се използват някои здравни карти за частния сектор, за да се допускат клиенти на спортни събития.

"Мисля, че сертификатите за ваксини повдигат огромни социални и политически проблеми. Нашата работа е да предоставим технологична основа за създаване на ваксинационни паспорти и сертификати ... Не е нашето място да правим преценки дали те са добра идея или не", каза той.

Потенциални проблеми могат да възникнат около дискриминацията, привилегиите и изключването на по-младото поколение, което ще бъде последно на опашка за ваксинация, каза той и добави, че вярва, че правителството внимателно го обмисля.

Добра идея ли са имунизационните паспорти?

Добра идея ли са имунизационните паспорти?

Нужна е ваксинация над 70-80% от населението, така премахнахме едрата шарка и почти ликвидирахме полиомиелита