Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства инициативата на гръцкото правителство, позволяваща на ваксинираните хора да пътуват свободно, и призова за взаимно признат "ваксинационен сертификат" в страните от Европейския съюз, съобщава Euractiv.

"Медицинско изискване е да имате сертификат, доказващ, че сте били ваксинирани", заяви Урсула фон дер Лайен в интервю за португалски медии. "Затова приветствам инициативата на гръцкия премиер за взаимно признат сертификат за ваксинация".

Председателят на Европейската комисия реагира на писмо, изпратено до нея от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по-рано тази седмица, в което той призова за облекчаване на правилата за пътуване за ваксинирани хора.

Въпреки че не желае да направи ваксината "задължителна или предпоставка за пътуване", Мицотакис поиска "хората, които са ваксинирани, да могат да пътуват свободно".

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

ЕЦБ разчита на бърза и всеобхватна ваксинация за възстановяване на икономиката

Лагард: Притеснително е след края на март да има блокиране и ако ваксинациите са забавени

Фон дер Лайен каза, че до голяма степен е съгласна с идеята. "Каквото и да бъде решението - дали то дава приоритет или достъп до определени стоки - е политическо и правно решение, което трябва да бъде обсъдено на европейско ниво", каза тя пред журналисти по време на посещението на Европейската комисия в Лисабон, организирано от португалското председателство на ЕС.

"Но мисля, че е важно. И, както казах, трябва да имаме медицинско изискване, което да доказва, че хората са ваксинирани", каза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен също защити съвместното закупуване на ваксини от ЕС в лицето на критики в страни като Франция и Германия, където нараснаха оплаквания относно забавянето на ЕС при въвеждането.

"Беше и е добре" ЕС да координира това, настоя тя, като каза, че до края на седмицата 10 милиона дози от ваксините BioNTech-Pfizer и Moderna "ще бъдат доставени" във всички страни членки на ЕС . "С тези две ваксини и с достъпа до тези две ваксини имаме достатъчно дози, за да ваксинираме 80% от европейското население".

Здравни и технологични гиганти създават имунизационни паспорти за самолети и магазини

Здравни и технологични гиганти създават имунизационни паспорти за самолети и магазини

Технологията ще помогне да се предотврати хора да лъжат, че са имунизирани

В момента ЕК разпространява ваксините "бързо и масово. Сега трябва да работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да се уверим, че ваксинацията се ускорява, защото това е най-добрият начин за борба с тази пандемия и за преодоляване и унищожаване на вируса".

Запитан за временно спиране на правата на интелектуална собственост на фармацевтичните фирми, за да позволи на развиващите се страни да ваксинират своето население, фон дер Лайен отговори: "Гарантирали сме 2,3 милиарда ваксини, което е повече от достатъчно за европейското население и нашите съседи, защото аз смятам, че е много важно да подкрепяме страни с ниски и средни доходи ".

В допълнение към даренията на ваксини, фон дер Лайен посочи и подкрепената от ЕС инициатива COVAX, която предвижда закупуването на два милиарда ваксини за страни с ниски и средни доходи до края на 2021 година.

"Ние сме един от най-големите донори, с дарени 800 милиона евро, така че след като COVAX има достъп до ваксини, те могат да купят тези дози", каза тя.

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа
Обновена

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа

Това е "свобода на движение", ваксинацията не е задължителна, но ваксинираните трябва да могат да пътуват