Икономиката на еврозоната може да се възстанови тази година, при условие че мерките за блокиране за ограничаване на пандемията на коронавируса бъдат отменени до края на март и ваксините се разпространят, заяви в сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от "Ройтерс".

Миналият месец ЕЦБ прогнозира икономически растеж от 3,9% тази година в блока от 19 държави, които споделят еврото, предполагайки постепенно справяне с пандемията.

Но новите увеличаващи се случаи на COVID-19 и все по-широкото ограничаване на движението и дейността в страни, включително Германия и Франция, заедно с бавното пускане на ваксини, вече застрашават тази перспектива само две седмици след началото на 2021 г.

ЕЦБ добави €500 млрд. към коронавирус стимулите

ЕЦБ добави €500 млрд. към коронавирус стимулите

Централната банка също удължи ултраниските заеми за банките

Лагард обаче се придържа към прогнозите на ЕЦБ в сряда, като каза, че те включват някои ограничения.

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са много очевидни", каза Лагард. "Нашата прогноза се основава на мерки за блокиране до края на първото тримесечие."

На 10 декември ЕЦБ заяви, че нейните прогнози предполагат, че "достатъчни" нива на стаден имунитет ще бъдат достигнати преди края на 2021 г.

Лагард призна, че ранните ваксинации са били "трудни" и това е риск, за който трябва да се внимава.

"Това, което би било притеснително, би било, че след края на март тези държави-членки все още трябва да предприемат мерки за блокиране и ако например програмите за ваксинация са забавени", добави тя.

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

Урсула фон дер Лайен: Това е трайният изход от пандемията

Икономистите от частния сектор вече намаляват прогнозите си за растеж, като Bank of America сега прогнозира 2,9% разширяване - пълен процентен пункт под предходната прогноза.

За да подкрепи еврозоната, ЕЦБ вече облекчи политиката си до 2022 г., но тъй като разходите по заеми вече са рекордно ниски и са на отрицателна територия в някои страни от еврозоната, оставащата й стимулационна мощ е ограничена.

Лагард заяви, че ЕЦБ може да разшири програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации, ако е необходимо, но може и да се въздържи да използва целия пакет от 1,850 трилиона евро (2,25 трилиона долара), който е заделила, ако кризата отмине.

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа
Обновена

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа

Това е "свобода на движение", ваксинацията не е задължителна, но ваксинираните трябва да могат да пътуват