Специалният пратеник на Световната здравна организация по въпросите на COVID-19 Дейвид Набаро очаква "някакъв вид" имунизационен паспорт да бъде издаван в бъдеще.

Абсолютно съм сигурен, че през следващите няколко месеца ние ще имаме голямо движение и какви ще са условията за лесно придвижване на хора от място на място, така че несъмнено ще бъде важен някакъв вид сертификат за ваксинация, каза той пред Скай нюз.

Рааб: Британия обмисля ваксиниционни паспорти за влизане в търговски обекти

Рааб: Британия обмисля ваксиниционни паспорти за влизане в търговски обекти

Британски учени: Да не се сравнява по-смъртоносен и по-изтощителен covid с грип

Набаро подчерта, че държавите ще могат да създадат "балони" с цел пътуване, ако прилагат едни и същи стандарти за ограничаване на коронавируса и подобни нива на ваксинация. Прозрачността около мерките срещу коронавируса между държавите е ключова за проследяване на новите мутации на COVID-19, продължи експертът.

Той призна, че вирусът ще остане за известно време, дори и когато по-висок процент от населението е ваксинирано. По думите му има вероятност и нов щам на COVID-19 да преодолее защитата на ваксината.

Издаването на имунизационни паспорти е сред най-спорните потенциални мерки за ограничаване разпространението на коронавируса в бъдеще.

В ЕС разделени за имунизационните паспорти

В ЕС разделени за имунизационните паспорти

Южните страни членки на Общността подкрепят идеята