Държавите членки на ЕС обмислят използване на доказателства, че хора са се ваксинирали срещу коронавируса като "имунизационни паспорти", но идеята разединява страните, информира АФП.

Южните страни членки на Общността, които разчитат на туризма подкрепят идеята. Миналия месец Гърция призова Европейската комисия да позволи използването на "имунизационни сертификати" в Европейския съюз.

Британия въвежда ваксинационни паспорти за британските туристи

Британия въвежда ваксинационни паспорти за британските туристи

Гърция ще приема с отворени обятия сертифицираните туристи от май

Отделно в понеделник Гърция сключи споразумение с Израел, което позволява пътуване между държавите на тези, които са се ваксинирали.

Но 27-те държави членки продължават дискусиите за общи правила и споделяне на данни за пациентите за взаимно признаване на имунизационни сертификати.

Към момента няма обща позиция какви правила да осигуряват тези паспорти.

Ваксинационен паспорт - път към нормалност или нов проблем?

Ваксинационен паспорт - път към нормалност или нов проблем?

Начин за отваряне на икономиките чрез идентифициране на защитени

Испания, която също разчита на туризма не е започнала да издава имунизационни паспорти, но правителството разглежда този вариант като много важен елемент за гарантиране безопасно връщане към мобилността.

Италия също вярва, че такъв документ може да помогне за по-бързо връщане към нормалността.

Швеция и Дания вече обявиха електронни сертификати, които ще позволят на притежателите да пътуват в чужбина, да присъстват на спортни и културни събития, а в Дания и да се хранят в ресторанти.

Дания разработва дигитален паспорт, доказващ ваксинация

Дания разработва дигитален паспорт, доказващ ваксинация

Ваксинираните граждани ще могат да пътуват и ще имат облекчения за ограничения в обществения живот

Исландия, която не е член на ЕС, но е част от Шенгенската зона, през януари започна да издава дигитални сертификати за облекчаване на пътуването между държавите.

В Естония пристигащите, които могат да докажат, че са ваксинирани или са с отрицателна проба за коронавирус, няма да се самоизолират.

Местната фирма Guardtime започна пилотен проект за сертификати и страната работи със Световната здравна организация за развитието му в международен план.

Брансън се надява, че COVID паспортите ще улеснят пътуванията

Брансън се надява, че COVID паспортите ще улеснят пътуванията

Нови мерки срещу пандемията

Принципно СЗО подкрепя имунизационни паспорти за по-добро следене на ваксинацията, но критикува идеята да се използват като изискване за пътуване.

Франция изрази резервираност по отношение на имунизационните паспорти. Здравният министър Оливие Веран коментира, че не всеки има достъп до ваксини и не е ясно дали предотвратяват разпространение на вируса. Той смята, че този дебат трябва да се води след няколко месеца.

Германия също е против ваксинирано малцинство да се радва на привилегии за сметка на останалата част от населението. Но не изключва частният сектор да наложи подобно изискване.

Шарл Мишел не изключва въвеждането на ваксинационни паспорти

Шарл Мишел не изключва въвеждането на ваксинационни паспорти

Темата ще бъде обсъдена от лидерите на ЕС...

За момента Полша не обмисля имунизационни паспорти, въпреки че има мобилно приложение, което показва статуса на ваксинираните.

До момента в ЕС най-малко 5,5 милиона души са получили по две дози от ваксини срещу коронавируса, което представлява 1,2% от населението в Общността. Най-малко 12,8 милиона души, или 2,9% от населението, са получили по една доза.