Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви в неделя, че Даунинг Стрийт обмисля въвеждането на вътрешни паспорти за ваксинация срещу коронавирус, документи, които биха могли да бъдат необходими, за да се влезе в магазини или хотели в бъдеще.

В сутрешното предаване на радио LBC, той добави, че подобен ход на правителството "не е изключен".

Независимо от това, основната цел на правителството е да повиши доверието във ваксините, така че хората да могат "удобно" да посещават несъществени места за търговия или хотелиерство и ресторантьорство , когато бъдат отворени отново, подчертава Рааб.

Рааб е "уверен", че правителството е на път да изпълни целта си да ваксинира 15 милиона жители на Обединеното кралство от четирите приоритетни групи до 15 февруари.

"Постигнат е огромен напредък ... цифрите изглеждат добре", каза Раб пред Sky News, добавяйки, че "това ще бъде наистина важен етап" в плана на Даунинг Стрийт "да ваксинира 99% от хората, изложени на риск от смърт (от COVID-19) с първата доза до края на април."

Британия въвежда ваксинационни паспорти за британските туристи

Британия въвежда ваксинационни паспорти за британските туристи

Гърция ще приема с отворени обятия сертифицираните туристи от май

Той коментира също, че на 22 февруари премиерът Борис Джонсън ще разкрие краткосрочните планове на правителството, за да информира гражданите на Обединеното кралство за "следващия етап" от битката срещу коронавируса.

"Трудно" е да се съгласим на призивите на група депутати тори за прекратяване на всички ограничения за коронавирус до май, обясни той пред БиБиСи. "Мисля, че сме предпазливи и внимателни, относно доказателствата за въздействието на ваксината върху предаването."

Той каза, че коефициентът R е между 0,7 и 1, а от петък броят на хоспитализациите и смъртни случаи намаляват.

Учени и медици призоваха за предпазливост при разхлабване на мерки, като заявиха, че все още има потенциал за нов скок в случаите. Д-р Шондипон Лаха, член на Обществото за интензивно лечение, отхвърли идеята, че Covid-19 може да стане като грипа - нещо, което се предлага от здравния секретар Мат Ханкок и Джонсън.

Британският вариант на коронавируса е проблем, "който вероятно ще помете света"

Британският вариант на коронавируса е проблем, "който вероятно ще помете света"

Човек трябва да бъде реалист, коментират учени, това може да продължи поне 10 години

"Той не е просто по-смъртоносен, а по-изтощителен. Така че очакваме значителен брой пациенти, които са преболедували Covid, които се нуждаят от интензивна рехабилитация."

"Знаем, че всеки пациент, който постъпва за интензивно отделение, което се нуждае от вентилация, губи мускулна маса с 2-3% на ден", каза д-р Лаха и добави, че много такива пациенти имат проблеми с дългосрочните си спомени.

Проф. Стивън Райли, член на групата за научно моделиране, която съветва правителството, каза, че ако правителството отслаби всички ограничения, може да има нова вълна от инфекции.

А Адам Фин, член на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация, предупреди срещу "нестабилен" цикъл на отваряне, след което ще бъдат принудени да затварят отново.

Коронавирус: Оксфорд тества ваксина при деца

Коронавирус: Оксфорд тества ваксина при деца

Политиците могат да решат масова ваксинация и на деца за безопасността на училищата