Университетът в Оксфорд планира да тества за първи път своята ваксина COVID-19 при деца, за да оцени дали тяхната ваксина срещу коронавирус е ефективна при млади хора, съобщава АП.

Проучването, обявено в събота, има за цел да набере 300 доброволци на възраст между 6 и 17 години, като до 240 получават ваксината COVID-19, а останалата част - контролна ваксина срещу менингит.

Андрю Полард, главен изследовател в проучването на ваксината в Оксфорд коментира, че докато повечето деца не се разболяват тежко от COVID-19, "важно е да се установи безопасността и имунният отговор на ваксината при деца и младежи, тъй като някои деца могат да имат полза от ваксинацията."

Оксфорд тества каква е ефективността при смесване на ваксини срещу COVID-19

Оксфорд тества каква е ефективността при смесване на ваксини срещу COVID-19

Проучването е финансирано от британското правителство

Регулаторите в повече от 50 държави разрешиха широкото използване на ваксината Оксфорд, която се произвежда и разпространява от AstraZeneca, за употреба при хора над 18-годишна възраст.

Други фармацевтични компании също тестват ваксините COVID-19 при деца. Pfizer, чиято ваксина вече е разрешена за употреба при хора на 16 и повече години, започна да тества при деца на 12 години през октомври. Moderna през декември започна да тества своята ваксина при деца на 12 години.

Полард коментира, че изпитанието в Оксфорд трябва да помогне на политиците да решат дали в даден момент в бъдеще искат да разширят програмите за масова ваксинация на деца, тъй като се стремят да гарантират безопасността на училищата и да се борят с разпространението на вируса сред по-широката популация.

"За повечето деца, за тях самите, COVID наистина не е голям проблем", обясни Полард пред "Асошиейтед прес".

"Със сигурност обаче е възможно в бъдеще да се обмисли по-широко използване за ограничаване на пандемията, така че тук ние просто се опитваме да установим данните, които да подкрепят това, ако действително политиците искат да вървят в тази посока."

COVID-19: Лекарство за лечение на астма намалява с 90% приема в болница

COVID-19: Лекарство за лечение на астма намалява с 90% приема в болница

Инхалаторен будезонид (стероид) намалява риска от спешна грижа или хоспитализация с 90%