Оксфордският университет ще се опита да установи ефективността при смесването на ваксини срещу коронавируса върху хората. Университетът набира доброволци за първото по рода си проучване в света. Те ще получат първата доза от една ваксина и втората доза от друга ваксина, пише "Гардиън".

Проучването е финансирано от британското правителство. Описвано е от министри като "изключително важно". В изследването ще участват 820 души на възраст над 50 г., които не са били ваксинирани. Те ще получат първата доза от ваксината на Oxford/AstraZeneca или на Pfizer/BioNTech. Някои от доброволците ще получат различна ваксина при поставянето на втората доза в рамките на 12 седмици, а други ще получат същата ваксина като първата доза.

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Настоява за повече информация относно ваксината

Учените искат да разберат дали защитата от смесването на ваксините е същата, намалява или е по-висока в сравнение с тези, които са получили две дози от една и съща ваксина. Изследователите подчертават, че информацията ще бъде полезна не само за Великобритания, но и за целия свят.

Също не се изключва вероятността поставянето на две различни ваксини да осигури по-голяма защита срещу по-вирулентни щамове на коронавируса като тези, които се появиха във Великобритания, ЮАР и Бразилия.

Една доза от ваксината на AstraZeneca осигурява защита за три месеца

Една доза от ваксината на AstraZeneca осигурява защита за три месеца

И намалява разпространението му с 2/3