Швейцария неочаквано отказа да разреши употребата на ваксината на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, превръщайки се в единствената страна в континентална Европа, която е направила това, като призова за повече информация относно ваксината, съобщава "Файненшъл таймс".

Швейцарският медицински регулатор се позова на липсата на данни, за да стигне до твърди заключения относно ефикасността на тази COVID-19 ваксина.

Одобрението на ваксината беше масово очаквано от мнозина в Швейцария.

Една доза от ваксината на AstraZeneca осигурява защита за три месеца

Една доза от ваксината на AstraZeneca осигурява защита за три месеца

И намалява разпространението му с 2/3

"За ваксината на AstraZeneca наличните и оценени до момента данни все още не са достатъчни за одобрение", уточни SwissMedic и допълни: "За да се получат още данни за безопасността, ефикасността и качеството, се изискват данни от нови проучвания."

Присъдата на швейцарския регулатор следва разрешение за употреба на ваксината на AstraZeneca в целия ЕС, в който Швейцария не е член, от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) миналия петък. Но спорове продължават да спъват разпространението ѝ на континента.

Франция, Германия, Италия, Швеция и Полша не препоръчват употребата ѝ за хора над определена възраст. Политически спор около доставката ѝ се разрази, след като AstraZeneca каза на ЕС, че няма да може да извърши доставката на очаквания брой дози.

Какво да знаем за ваксината на AstraZeneca - действие, странични явления, ефективност

Какво да знаем за ваксината на AstraZeneca - действие, странични явления, ефективност

Предназначена е за хората между 18 и 64 г...

SwissMedic уточни, че изчаква конкретно резултатите от две допълнителни клинични изпитвания в Северна и Южна Америка. След като данните са налични, тя посочи, че може да вземе окончателно решение бързо.

Въпреки изключително добре осигурения си медицински сектор - богатата алпийска държава харчи повече на глава от населението за здравеопазване, отколкото която и да е друга страна в Европа - Швейцария ваксинира сравнително бавно.

SwissMedic одобри ваксините срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech и Moderna. Берн отделно обяви днес, че е подписал споразумение за увеличаване на доставките на Moderna с 6 млн. дози до 13,5 млн. за доставка това лято.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca
Обновена

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca

Регулаторът одобри използването на ваксината при всички на възраст над 18 г.