Как действа ваксината на AstraZeneca, от която България е поръчала най-много дози? По какво се различава тя от вече одобрените препарати на BioNTech/Pfizer и на Moderna? Дойче веле обобщава най-съществената информация.

Как функционира ваксината?

Ваксината на AstraZeneca е от т.нар. векторни ваксини. В този случай генетичната структура на част от коронавируса се вгражда в отслабен вирус-преносител, който е безвреден за човека. Този вирус-преносител вкарва части от генетичния материал на вируса в клетката. Човешката клетка достроява частите на вируса, имунната система реагира на тези протеини и образува антитела.

По какво тази ваксина се различава от вече одобрените?

Досега в ЕС бяха допуснати ваксините на BioNTech/Pfizer и на Moderna, които са от т.нар. mRNA-ваксини. Този вид ваксини са по-чувствителни от векторните - препаратът на BioNTech/Pfizer трябва да се съхранява при минус 70 градуса, а този на Moderna - при минус 20. И двете ваксини трябва да бъдат размразени непосредствено преди приложението им. След това препаратът на BioNTech/Pfizer може да се съхранява в хладилник до пет дни, а този на Moderna - до 30. Ваксината на AstraZeneca може да се съхранява в най-обикновен хладилник при температура от 2 до 8 градуса най-малко шест месеца.

Колко дози са необходими?

От всички три вида ваксини са нужни по две дози. При BioNTech/Pfizer между двете ваксинации трябва да минат 21 дни, при Moderna - 28 (колкото и при препарата на AstraZeneca).

Кой ще бъде ваксиниран?

Ваксината на BioNTech/Pfizer се прилага за хора над 16 години, Moderna е разрешена след 18-годишна възраст. По препоръка на Постоянната имунизационна комисия в Германия ваксината на AstraZeneca е предназначена за хората между 18 и 64 години.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca
Обновена

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на AstraZeneca

Регулаторът одобри използването на ваксината при всички на възраст над 18 г.

Колко ефективни са ваксините?

В рамките на клиничните изпитания всички производители на медикаменти са проверили и ефективността на своите ваксини. При BioNTech/Pfizer ефективността е 95 процента, сходни са и показателите за препарата на Moderna - 94 на сто. Съгласно актуалните проучвания, двете ваксини въздействат еднакво добре на по-младите и на по-възрастните хора.

При ваксината на AstraZeneca ефективността очевидно зависи от дозировката, както беше установено при една грешка, допусната по време на изпитанията. Ако първо бъде поставена половин доза, а след един месец цяла, ваксината постига ефективност от 90 процента. Ако и двата пъти се постави цяла доза, резултатността е само 62 на сто. Респективно средната ефективност на ваксината е 70 процента.

Това са резултати от проучванията на производителите. През следващите месеци, когато бъдат имунизирани много хора, ще се установи дали ефективността съответства на данните от проучванията.

Кои са откритите въпроси?

И при трите ваксини обаче остава неясно колко дълго остава действително защитен имунизираният човек. Проучванията по въпроса вървят. Неясно е и дали хората, които са имунизирани, могат да пренасят вируса, ако са се заразили. И по този въпрос проучванията продължават.

Какви странични явления има?

По отношение и на трите ваксини има сведения, че имунизираните изпитвали болки на мястото на инжекцията. Главоболие и болки в крайниците, умора и треска са сред най-често срещаните странични явления. В повечето случаи обаче тези оплаквания бързо отминават, информират от института "Роберт Кох". Само хората с тежки алергични реакции или с алергия по отношение на някое от съдържащите се във ваксината вещества не би трябвало да се имунизират.

Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca

Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca

Някои части от договора обаче са скрити