Европейската комисия публикува договора с AstraZeneca за закупуване на ваксини срещу коронавируса.

Текстът е публикуван на страницата на Комисията.

Някои части от договора обаче са скрити, включително и данните в таблицата с броя договорени ваксини и месечните доставки.

ЕС недоволства, AstraZeneca предложила още 8 млн. дози до март

ЕС недоволства, AstraZeneca предложила още 8 млн. дози до март

Предлагат 39 милиона дози

В съобщението на Комисията се казва, че фармацевтичната компания AstraZeneca се е съгласила да се публикува редактирана версия на договора, подписан между двете страни на 27 август 2020 г. Комисията приветства ангажимента на компанията за по-голяма прозрачност. В близко бъдеще Брюксел се надява всички договори да бъдат публикувани.

Публикуваният днес контракт съдържа конфиденциална информация и подробности, които остават засекретени. Договорът е вторият публикуван, след като CureVac се съгласи да публикува споразумението си с Комисията.

Фон дер Лайен: Договорът за AstraZeneca ще бъде публикуван днес

Фон дер Лайен: Договорът за AstraZeneca ще бъде публикуван днес

ЕК иска да знае къде са произведени ваксините преди одобрението от ЕМА

Миналата седмица британско-шведската фирма неочаквано обяви, че намалява доставките за ЕС заради проблеми с производството в завод в Белгия. Страните членки закупиха 300 милиона дози от ваксината на AstraZeneca с опция за още 100 милиона. Първоначално компанията трябваше да достави 100-120 милиона дози до края на март, но сега от AstraZeneca заявяват, че ще доставят само 39 милиона.