Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди в петък, че договорът за AstraZeneca по отношение на спора за ваксините ще бъде публикуван по-късно през деня и добави, че компанията не е дала правдоподобна причина за забавяне на доставката.

Фон дер Лайен заяви пред германските медии, че ЕК иска да знае къде са произведени дозите ваксина AstraZeneca преди одобрението на ваксината.

Европа се нуждае от правдоподобно обяснение на първоначалните проблеми с AstraZeneca. "Не трябва да има преки пътища за одобрения за ваксина срещу коронавирус", добави тя и заяви, че в договора за AstraZeneca няма ред на доставки.

"От AstraZeneca зависи как ще управляват доставките", подчерта тя и добави, че "има обвързващи поръчки и договорът е кристално ясен."

ЕС предупреди фармацевтичните компании, че може да спре износа на ваксини

ЕС предупреди фармацевтичните компании, че може да спре износа на ваксини

Милиони дози могат да бъдат блокирани от ЕС за Великобритания

Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът продължава да притиска производителя за доставки, както беше обещано, съобщава "Ройтерс". AstraZeneca заяви миналата седмица, че ще намали доставките през първото тримесечие поради производствени проблеми в белгийска фабрика.

ЕС ще получи 31 милиона дози през периода, или 60% по-малко от първоначално договореното, което оказва натиск върху блока от 27 държави, който изостава с кампаниите за ваксинация от Израел, Великобритания и САЩ.

Фон дер Лайен обясни, че договорът съдържа ясни бройки за доставка за декември и първите три тримесечия на 2021 година. "AstraZeneca също така изрично ни увери в този договор, че никакви други задължения няма да попречат на договора да бъде изпълнен".

Коментарите на фон дер Лайен противоречат на изявленията на главния изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио, който заяви във вторник, че договорът на ЕС се основава на клауза за най-добри усилия и не е ангажирал компанията към конкретен график за доставки. Сорио също заяви, че ЕС закъснява да сключи договор за доставка, така че компанията не разполага с достатъчно време, за да изглади производствените проблеми във фабрика за ваксини, управлявана от партньор в Белгия.

Фон дер Лайен заяви, че "най-добри усилия" е валидно само докато не е ясно дали AstraZeneca може да разработи ваксина. Тя също така каза, че няма разпоредба за "последователност на поръчките" и споменава четири производствени обекта, два от които са във Великобритания.

Договорът на ЕС с AstraZeneca е предварително споразумение за покупка за доставка на поне 300 милиона дози, при условие че ваксината е одобрена като безопасна и ефективна, като дозите се доставят на етапи. Очаква се той да бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMA) в петък.

Благотворителността има цена, това е резултатът от спора ЕС-AstraZeneca

Благотворителността има цена, това е резултатът от спора ЕС-AstraZeneca

Загубите ще принудят AstraZeneca да следва примера на Pfizer и Moderna за печалба