Благотворителността е добър начин да си спечелите похвала, но шефът на AstraZeneca Паскал Сорио установи, че ваксините му за Covid-19, от които той има нулева печалба, носят разходи, пише "Ройтерс". 

Раздорът с Европейския съюз по отношение на количеството и друг с Германия по отношение на качеството показва защо това е така.

Седмицата бе трудна за англо-шведския производителя на лекарства. В понеделник избухна спор с Европейския съюз заради голямо съкращаване на доставката на неговия удар Covid-19 на блока. В четвъртък, когато двете страни бяха заключени в преговори за криза, германската агенция за обществено здраве препоръча да се блокира употребата на ваксината Covid-19 на AstraZeneca за хора над 65 години

Що се отнася до качеството на ваксината, и двете страни може да са прави. Засега има малко данни, които да покажат дали ваксината на AstraZeneca е ефективна при възрастни хора, група, която е най-застрашена от хоспитализации и смърт от коронавирус.

Южнокорейците са склонни да се съгласят с оценката на Германия и започнаха преглед на употребата на ваксината при възрастни хора поради ограничените данни за ефикасността. А британската стратегия е за бързо проследяване на одобренията на три ваксини и с надеждата, че работят, ваксинирайки над 10% от населението си за по-малко от два месеца.

По отношение на количеството ваксини кой е прав все още е обект на много дебати. Ясно е, че Европа започва много по-бавно и ще има достъп до по-малко дози от първоначално планираното, в резултат на проблеми с доставките в производствените обекти на Pfizer и AstraZeneca.

Така или иначе, AstraZeneca ще плати висока цена. Политическият спор с Европа и отказът от страна на Германия също рискуват да навредят на репутацията му.

Бъдещите увредени отношения с Европа, ключов клиент за нейните лекарства и лечения, може да са причината инвеститорите да са с намалена печалба от 5% от цената на акциите си от понеделник. Вероятно това ще накара в бъдеще AstraZeneca да следва примера на Pfizer и Moderna и да търси печалба.

Вчера белгийски регулатори направиха проверка на завод за производство на ваксината на AstraZeneca. Проверката край Брюксел е по молба на Европейската комисия. Здравният еврокомисар Стела Кириакидес директно отхвърли аргумента на Паскал Сорио, че са сключили договор да доставят дози от ваксината първо на Обединеното кралство.

ЕС предупреди фармацевтичните компании, че може да спре износа на ваксини

ЕС предупреди фармацевтичните компании, че може да спре износа на ваксини

Милиони дози могат да бъдат блокирани от ЕС за Великобритания